Hyppää sisältöön

Pöyryn konsultoima patohanke aiheuttaa tuhansien ihmisten pakkosiirron

Suomalainen konsulttiyritys Pöyry on saanut uuden konsulttisopimuksen Mekongilla. Hydro Power Lower Se San 2 Company Ltd. on tilannut Pöyryltä Kambodzhan Stueng Trengin maakuntaan rakennettavan Lower Sesan 2 -vesivoimalan konsultointipalveluita. Toimeksiantoon sisältyy rakentamisen valvontaa ja tarkastusta koko rakennusprojektin ajan. Voimalan kapasiteetti on 400 MW ja projekti toteutetaan vuoden 2018 loppuun mennessä.

Pöyryn Vesivoima ja uusiutuva energia -osaamisalueen johtajan Didier Mallieun mukaan “Toimeksianto vahvistaa Pöyryn asemaa maailman johtavien vesivoiman suunnittelukonsultointiyritysten joukossa. Tarjoamme asiakkaillemme kattavan osaamisemme ja referenssiemme avulla juuri ne palvelut, joita he tarvitsevat ja saatamme investointiprojektit loppuun aikataulussa.”

Pöyry toimii parhaillaan Laosin hallituksen johtavana konsulttina Xayaburin patohankkeessa, joka on ensimmäinen Mekongin pääuomaan rakenteilla oleva pato Kiinan eteläpuolella. Hanke ja Pöyryn rooli siinä ovat kohdanneet merkittävää kritiikkiä niin alueellisesti kuin kansainvälisestikin. Siemenpuu ja 14 muuta kansalaisjärjestöä tekivät vuonna 2012 yritysvastuukantelun Pöyryn roolista Xayaburissa. Vuoden kestäneen käsittelyn jälkeen Yhteiskunta- ja yritysvastuun neuvottelukunta (YHVA) ilmoitti, ettei Pöyry ole rikkonut OECD:n yritysvastuuohjeistusta.

Myös Lower Sesan 2 –patohanke on hyvin kiistanalainen. Rakennettava pato sijaitsee Mekongin sivujokien Sesanin ja Srepokin yhtymäkohdan lähellä, noin 25 kilometriä Mekong-joesta. Patoallas hukuttaa noin 300 neliökilometriä metsää ja sen alta joudutaan siirtämään noin 4800 lähinnä etnisiin vähemmistöihin ja alkuperäiskansoihin kuuluvaa ihmistä. Kalatutkijoiden mukaan padon arvioidaan vähentävän koko Mekongin jokisysteemin kalansaaliita lähes 10 prosenttia, koska Sesan ja Srepok ovat tärkeitä kalojen lisääntymisalueita. Hankkeen paikallisiin elinkeinoihin ja ruokaturvaan liittyvät haittavaikutukset koskevat satojatuhansia ihmisiä.

Siemenpuun uudessa Särjetty maa –kirjassa on tarinoita myös Sesan ja Srepok –jokien varsilta Kambodzhan Ratanakirin maakunnasta.

Lue myös Liisa Uimosen analyysi Pöyryn roolista Mekongilla.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.