Särjetty maa – tarinoita etelästä ja pohjoisesta -kirjassa kuunnellaan tarinoita Brasiliasta, Kolumbiasta, Mosambikista, Malista, Keniasta, Intiasta, Thaimaasta, Kambodžasta, Indonesiasta, Suomesta ja Saamenmaasta. Tarinat kertovat kohtaamisista ja muun muassa maakysymyksiin liittyvistä kohtaloista nykyajassa. Kirjan toimittaja J. K. Ihalainen keräsi osan tarinoista Aasian-matkallaan kesällä 2014.
Särjetty maa -kirjan ja sen tarinoiden avulla Siemenpuu-säätiössä on haettu oppia siitä, miten pysähtyä kuulemaan tarinoita ja miten ymmärtää niiden sanomaa. Siemenpuun tukemiin hankkeisiin ja yhteistyöhön liittyy lukuisia tarinoita, joita emme aina ole osanneet kuunnella, saati hyödyntää, keskittyessämme tietojen keräämiseen ja vaihtoon.
Meidän on tarvinnut oppia uudelleen tarinoiden jakamista ymmärtääksemme paremmin itseämme ja toisiamme. Tarinoiden kuulemiseksi pitää pysähtyä, ja niiden ymmärtämiseksi auttaa jos jää myös hetkeksi paikalleen. Tarinat voivat auttaa kaiken keräämämme tiedon muuttamisessa toimiksi. Tavoittelemamme elämänmuoto voi löytyä yllättävästä suunnasta ja rikkaus näyttäytyä ratkaisua vaativana ongelmana siinä missä köyhyyskin.
Kuuntele J.K.Ihalaisen kertomus kirjan tekemisestä Radio Fiskarsin podcastista!
Kirjan julkaisutapahtuma oli 12.3.2015
Kirjaa myy Kustannusosakeyhtiö Sammakko sekä hyvinvarustetut kirja- ja nettikaupat. Voit tilata kirjan myös suoraan Siemenpuusta 10 euron hintaan, ota yhteyttä sähköpostilla timo.kuronen (at) siemenpuu.org
Vuonna 2016 esitettiin kirjan pohjalta tehtyä Särjetty maa -näytelmää, jonka käsikirjoituksen laati Juha Hurme ja ohjasi Ilmari Pursiainen. Katso täältä näytelmän tarkemmat tiedot!
”Tarinoissa tai kohtaamisissa ilahduttaa välittömyys ja aitous. Suurin osa kirjan teksteistä on sellaisenaan, suuremmin editoimatta kirjattuja haastatteluja, joissa haastateltavat kertovat elämästään. Tuntuu todella kuin istahtaisi alas juttelemaan thaimaalaisen kalastajan, intialaisen kerjäläisen, brasilialaisen maattoman maatyöläisen, malilaisen maanviljelijän tai utsjokelaisen runoilijan kanssa. [….]
Olisin kaivannut kirjaan jonkinlaista lukijaa aktivoivaa osuutta. Miten minä voin auttaa näitä ihmisiä, jotka ovat pakolaisia, asuvat slummissa tai taistelevat oikeudesta viljellä maata? Miten taistella puuduttavaa olosuhteisiin alistumista vastaan?
Näiden kysymysten pohdintaan kirja kuitenkin herättää. Se ei tavoittele yhtä ainoaa totuutta kuvaamiensa maiden ongelmista, eikä tuo esiin eri näkökulmia yhteen tilanteeseen, vaan se haluaa antaa äänen yksittäisille, tavallisille ihmisille. Se on itsessään arvokasta, ja siinä Särjetty maa onnistuu hyvin.”
Päivi Brink, Turun Sanomat 19.7.2015
Sisällys
Katoavaa maailmaa etsimässä … 5
SOTILASJUNTTIEN VARJOSTA
Karenien kylissä … 9
Burmasta Punkalaitumelle … 23
Punkalaidun nyt … 28
AFRIKAN TÄHTIÄ, HIILTÄ JA HUNAJAA
Rautatie, joka lupasi kehitystä … 32
Hiilen kirous … 32
Meidän kylämme petettiin … 33
Rubiini joka varasti Tomén lapsuuden … 39
Yaakujen hunaja … 43
Finkolon kylän tarina … 49
MAA ON PYHÄ JALKOJEMME ALLA
Pataxójen kulttuuriverannalla … 59
Amescan tarina … 63
Kaivosyhtiöiden ja sissien puristuksessa … 67
Maattomien maatyöläisten Brasilia … 72
Rukous maatyöläisille … 76
TIIKEREITÄ, PARANTAJIA JA SE KÄÄRME
Kirjankustantajana Kalkutassa … 81
Uneksija … 84
Maa lepää kilpikonnan päällä … 84
Baigat ja tiikerit … 86
Baiga-arvoituksia … 89
Harili-juhlien jälkeen … 91
Gond-parantajien vieraana … 95
Narendran matkassa … 98
ELÄMÄÄ VEDEN VARASSA
Lakshmi, merilevänkerääjä … 109
Varjoja paratiisissa … 115
Pungkatin öljypalmukirous … 121
Alajuoksulla … 125
Mekongin naiset … 130
MINÄ TUKEHDUN TÄNNE PIAN
Azagaia – Räjähtävä afrikkalainen … 134
Ennakkoluulojen aakkoset … 143
Tarinoita Delhin slummeista … 147
SUOHPANGIEHTA
Miten minusta tuli minä … 161
Unia … 164
Timantteja hangilla … 169
Ei poronhoito mikään harrastus ole … 175
Makso mitä makso kun mullon hauska, ja ikävä tullee ilman ja se passaa … 181
Mikään ei määrittele meitä niin hyvin kuin maa … 185
Vilges suola … 189
Kertomusten kantavuudesta … 190
Siemenpuu ja tarinat … 192