Hyppää sisältöön

Etsitkö keinoja kompensoida lentojesi CO2-päästöjä?

Siemenpuu ottaa lahjoituksia vastaan yksityishenkilöiltä tai yrityksiltä, jotka miettivät keinoja korvata lentämisestä aiheutuvia ilmastohaittoja. Kompensaation sijaan tarjoamme mahdollisuutta tukea globaalin etelän järjestöjen toimia, joilla suojellaan ja käytetään kestävästi hiilivarannoiltaan rikkaita metsä- ja rannikkoekosysteemejä sekä edistetään oikeudenmukaista siirtymää pois fossiilisista polttoaineista.

Tukemissamme globaalin etelän järjestöjen ja paikallisyhteisöjen hankkeissa kehitetään kestäviä toimeentulomahdollisuuksia sekä suojellaan ja lisätään hiilivarastoja. Toimet ovat tärkeitä ilmaston kannalta, mutta kumppanimme tai me emme kuitenkaan laske, kuinka paljon niiden avulla sidotaan hiiltä.

Suomessa ja maailmalla on suuri määrä yrityksiä ja järjestöjä, joiden kautta lentojen ja muun toiminnan ilmastopäästöjä voi kompensoida vapaaehtoisesti. Kompensointilaskureiden ja päästöjen vähentämishankkeiden laatu kuitenkin vaihtelee. Niihin sisältyy runsaasti epävarmuuksia ja riskejä. Pahimmassa tapauksessa varoja saatetaan käyttää tropiikissa vierailla puulajeilla istutettuihin plantaaseihin, jotka syrjäyttävät paikallisia perinteisiä elinkeinoja. Kukaan ei myöskään takaa sitä, että istutetut puut kasvavat ja sitovat hiiltä pitkään.

Kompensointi siirtää usein huomiota pois tärkeämmistä toimista. Ensisijaisesti fossiilienergian käytöstä johtuvia päästöjä ja ylikulutusta (ml. lentämistä) olisi vähennettävä radikaalisti. Tätä voitaisiin tukea esimerkiksi verotuksen ja lentorajoitusten avulla. Myös teknologisella kehityksellä on roolinsa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.