Hyppää sisältöön

‘Kirjeitä tulevaisuudesta’ voimistaa etelän ihmisten ja yhteisöjen ääntä keskustelussa maapallon tulevaisuudesta

Mediatiedote – vapaa julkaistavaksi

Onko tulevaisuudella tulevaisuutta? Millaista vastauksia saamme, kun intialainen merilevänkerääjä ja kustavilainen luotsikutterinkuljettaja tai nigerialainen kansalaisaktivisti ja suomalainen runoilija ryhtyvät kirjeenvaihtoon? Kirjailija ja tutkija Antti Salmisen toimittama Kirjeitä tulevaisuudesta – Ääniä maapallon säästymisestä ottaa mittatikuksi vaihteeksi globaalin etelän. Mitä voimme oppia ihmisiltä ja yhteisöiltä, joille olemme perinteisesti aina tarjoamassa kulutusta lisääviä läntisiä ratkaisumalleja?

Siemenpuu-säätiön ja Kustannusosakeyhtiö Sammakon kustantamassa teoksessa pohjoisen ja etelän asukkaat kohtaavat kirjeiden välityksellä. Kirjeenvaihto käsittelee paikallisia ja maailmanlaajuisia ympäristöongelmia sekä sosiaalisia epäkohtia ja niiden ratkaisuja. Toisilleen kirjoittavat niin kalastajat, alkuperäiskansojen edustajat, tutkijat, aktivistit, runoilijat, feministit kuin dokumentaristitkin. Kirjoittajat ovat Brasiliasta, Venäjältä, Nigeriasta, Iranista, Intiasta, Filippiineiltä ja Suomesta. Vastaukset ovat moniäänisiä ja epätavanomaisia. Ne asettavat haasteen vauraan pohjolan asukkaille: kuulummeko kulttuuriin joka kykenee tuhoamaan itsekkyydellään elämän edellytykset niin itseltämme kuin muiltakin?

Kirja tuo käsittelemiensä suurien globaalien ongelmien ohella esiin myös ajatuksia hyvästä elämästä ja toivon ratkaisujen löytämisestä ajoissa. Ehdotuksissa on usein mukana ajatus yhteisöllisyydestä, ja ajatukset ilmasto-oikeudenmukaisuudesta voi jakaa myös runomuodossa. Teoksen runsaasta kuvituksesta vastaa nelihenkinen kansainvälinen taiteilijaryhmä. Jälkisanat on kirjoittanut filosofi Tere Vadén.

Julkaisutilaisuus ja kirjakiertue

Kirjeitä tulevaisuudesta – Ääniä maapallon säästymisestä julkistetaan 26.9.2017 klo 18.00 Helsingissä ravintola Dubrovnikissa (Eerikinkatu 11). Siitä alkaa julkaisukiertue, johon osallistuu kotimaisten tekijöiden lisäksi ryhmä teoksen ulkomaisia kirjoittajia. Kiertue vierailee mm. Jyväskylässä, Joensuussa, Kolilla, Oulussa ja Tampereella. Kiertueen viimeinen pysäkki on Turun kirjamessuilla 8.10. Julkaisukiertueen tarkan aikataulun löydät kirjan facebook-sivulta.

Kansainväliset vieraat

Kirjakiertueen kansainvälisiin osallistujiin kuuluvat intialainen baiga-alkuperäiskansaan kuuluva Ujayaro Bai, nigerialainen runoilija ja vaihtoehto-Nobeliksi kutsutun Right Livelihood Awardin voittaja Nnimmo Bassey, iranilainen shahsavan nomadiheimoon syntynyt tutkija Taghi Farvar, venäläinen ekoyhteisöaktiivi ja tutkija Antonina Kulyasova, filippiiniläinen feministi ja maaoikeusaktivisti Judy A. Pasimio sekä brasilialainen kilombo-yhteisöön syntynyt tutkija ja aktivisti Davi Pereira Júnior. Kiertueen osallistujia on mahdollista haastatella.

Yhteystiedot, haastattelupyynnöt ja arvostelukappaleet

Timo Kuronen, Siemenpuun viestintäkoordinaattori
timo.kuronen (at) siemenpuu.org
050 569 1642

Lisätietoja

Kirjan esittely ja pressikuvat
Kirjan facebook-sivu

Kirjasta sanottua

Meeri Koutaniemi, valokuvaaja & journalisti:

“Kirjeitä tulevaisuudesta tuo luonnon ja ihmisyyden dialogiin keskenään. Se havahduttaa meidät nykyisyyteen, jossa on pakko ravistella tulevaisuudelle toisenlainen mahdollisuus. Kirja muistuttaa meitä jo unohtamistanne tiedoista ja taidoista, jotka tarjoavat meille runollisia ja realistisia ratkaisuja keskelle tätä itse luomaamme kaaosta. Tämä kirja tulee todelliseen tarpeeseen!”

Tapio Tamminen, kulttuuriantropologi & tietokirjailija:

“Kirjeitä tulevaisuudesta on tuore, moniääninen teos yhteisestä tulevaisuudestamme. Se avaa ovia mahdollisiin maailmoihin, ruokkii lukijan mielikuvitusta – ja ennen muuta haastaa ajattelemaan, kuvittelemaan tulevaisuutta, jota jo eletään eri puolilla maailmaa. Kirjan dialogeissa välittyy myös pieniä pilkahduksia toivosta, ehkä globaalia ympäristöpeliä ei sittenkään ole vielä hävitty.”

Mikko Pyhälä, suurlähettiläs emeritus ja tietokirjailija:

“Katosiko tulevaisuus?” on ajankohtainen kysymys varsinkin alkuperäiskansoille ja kehitysmaiden köyhille, kuin myös meidänkin nuorille. Siemenpuu-säätiön uusi kirja pyrkii palauttamaan tulevaisuustoivon maailman arkeen käyttäen kirjedialogia ruohonjuurivaikuttajien kesken. Tärkeä, ajankohtainen teos.”

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.