Hyppää sisältöön

Uusia näkökulmia tulevaisuuden haasteisiin

[Eda Honkatukia] Maailma on paraikaa kriisissä. Siihen kietoutuvat maailmanlaajuiset, ympäristö-, poliittiset-, talous- ja sosiaaliset ulottuvuudet. Ilman kokonaisvaltaista tarkastelua on mahdotonta ratkaista yhtä kriisiä, ottamatta huomioon myös muita. Siksi tarvitsemme systeemisiä vaihtoehtoja, siis järjestelmätason muutosta, jonka avulla systeeminen kriisi on mahdollista ratkaista.

Muutosvaihtoehdot on Siemenpuu-säätiön julkaisema sivusto, jonne on koottu artikkeleita ja manifesteja näkymien avaamiseksi järjestelmätason muutosta ajaviin toimiin, visioihin ja ajattelutapoihin. Sisältö on jaoteltu vuonna 2017 julkaistun Systemic Alternatives -teoksen kuuden teeman tai vaihtoehtoehdotuksen mukaisesti: Hyvä elämä, Kasvun purku, Yhteinen, Ekofeminismi, Maaemon oikeudet ja Paikallistaminen. Suurin osa artikkeleista tulee globaalin etelän ajattelijoilta ja todellisuuksista. Merkittävä osa teksteistä on suomennettu vuonna 2019 julkaistusta Pluriverse: A Post-Development Dictionary -kirjasta. Kirja on Intiassa julkaistu kokoelma kansainvälisten aktivistien esseitä, jotka käsittelevät vaihtoehtoja globalisaatiokehityksen hallitseville prosesseille.

Alkusanat-osiossa esitellään sivusto, sen tarkoitus ja toiveet, mihin sivusto pyrkii. Osiossa esitellään myös kuusi teemaa, jotka lukemalla saa hyvän yleiskuvan siitä, mitä ne oikein tarkoittavat ja mihin ne pyrkivät vaikuttamaan. Osion lopussa kuitenkin muistutetaan, ettei yksikään annetuista vaihtoehtoidoista riitä yksinään vastaamaan järjestelmäkriisiin kestävällä ja kauaskantoisella tavalla, vaan ehdotusten on täydennettävä toisiaan. Kullakin teemalla on myös oma sivukokonaisuutensa, jossa esitellään aiheeseen liittyvät kirjoitukset. Fundación Solónin tuottama infograafi selittää teeman ideaa ja historiaa tarkemmin, sekä kuvaa ehdotuksia ja haasteita teemaan liittyen.

Oppia globaalista etelästä

Artikkelit on jaoteltu teemojen mukaan ja jokainen teema sisältää kuusi artikkelia. Artikkelit käsittelevät laajalti erilaisia asioita, vaikka useimmat niistä käsittelevät ilmastoa, ihmisoikeuksia ja valtiojärjestelmää. Artikkelit ovat mielestäni kiinnostavia erityisesti, koska suurin osa on kirjoitettu globaalin etelän kansalaisen näkökulmasta, joka monelta osin eroaa omastani. Normaalisti fiktiota tai faktaa lukiessani on kirjoittajana valitettavan usein globaalin pohjoisen etuoikeutettu asukas, joka enemmän tai vähemmän, painottaen ensimmäistä, on syntynyt ja elää samanlaisessa ympäristössä kuin minä itse. Sentrismi ja tarinan taustatiedot, lähtökohta, sekä yleisö ovat usein juuri sitä, mihin itse on kasvanut.

Niinpä on erittäin kiinnostavaa kuulla globaalin etelän, siis eri kulttuuri-, ympäristö- ja uskontotaustaisten ihmisten ajatuksia maailmasta. Uskon myös, että juuri silloin oppii eniten, kun eri tietoja, taitoja ja mielipiteitä omaava henkilö kertoo omasta näkökulmastaan asioita, joita minä toisella puolen maapalloa asuva en voi edes kuvitella tietäväni. Gandhin Väkivallaton vastarinta -dialogi avaa Gandhin näkökulman lisäksi hänen kykyään vastata haasteisiin ja oletuksiin, joita kyseisen dialogin tapauksessa lukija esittää. Climate Space -verkoston Järjestelmänmuutos-manifesti kertoo suorat sanat nykyisen ilmastokriisin syistä ja jakaa selkeät ohjeet siihen, miten järjestelmänmuutoksen on tapahduttava. Samoin aatteet, kuten Eduardo Gudynasin Vallankumous ja Gustavo Estevan Autonomia avaavat sekä käsitteitä yleismaailmallisesti, että heidän omia näkemyksiään ja vaihtoehtoisia ajattelumalleja.

Tekstit ovat kirjoitettu niin, että asiaan ennalta tutustumattoman lukijan on hyvin mahdollista saada aiheesta kiinni eikä ymmärtämiseen tarvita suurta taustatietoa. Toki tekstistä ja aiheesta riippuen osa terminologiasta ei välttämättä ole tuttua, eikä jokaista termiä erikseen avata, kuten World March of Women -liikkeen julkilausumassa. Kuitenkin edes hieman sosiologian ja ympäristön tietotaidoilla tämäkin artikkeli on täysin ymmärrettävissä, eikä myöskään yksittäisen termin etsiminen internetistä vie paljoa aikaa. Olit siis sitten aiheen parissa vasta-alkaja tai konkari, on teksteissä varmasti paljon uutta ja opittavaa. Toisten näkemysten ja arvokokonaisuuksien kuuleminen – tai tässä tapauksessa lukeminen – avartaa omia näkökulmia ja opettaa erittäin arvokasta ymmärrystä ihan jokaiselle, riippumatta siitä oletko näkemyksistä samaa vai eri mieltä.

Tekstit herättävät perustavanlaatuisia kysymyksiä

Muutosvaihtoehdot -sivusto tarjoaa siis erittäin mielenkiintoisia aiheita eri näkökulmista ja nimenomaan sellaisilta kirjoittajilta, joiden artikkelien luo ei muuten välttämättä eksyisi. Sivusto on simppeli ja artikkeleita voisi ehkä lisätä, mutta myös nykyisessä muodossaan se kiistatta tarjoaa ovia yhteiskunnallisiin ja tärkeisiin asioihin, joita niin järjestöt, asiantuntijat, harrastajat, kuin maallikotkin voivat lukea ymmärtäen ja oppia uutta. Tekstit saavat myös pohtimaan omia näkemyksiä ja asenteita, sekä kysymään perustavanlaatuisia kysymyksiä – kenties, tai jopa eritoten, sellaisia, joihin itsellä ei ole vastausta.

Miten voimme yhdistää hyvän ja ihmisoikeusperustaisen elämän itsellemme ja jälkeläisillemme, kun ympäristömme kuihtuu ja yhteiskuntarakenteemme vaikuttaa hajoavan käsiin? Miten voimme taistella ekologisen maailman puolesta, kun päättäjämme ajavat yhteiskuntaamme taloudellinen vakaus edellä unohtaen pitkäkestoisen politiikan periaatteet? Vaikka nämäkin kysymykset ovat tärkeitä ja kysymisen arvoisia, ohjaavat ne kuitenkin oman elinpiirini ympärillä vallitseviin käsityksiin. Laajentaakseni omaa ajatteluani kysyisin siis, miten voisimme yhdessä edistää kestävien ja ihmisoikeuspohjaisten oikeuksien ja mahdollisuuksien ymmärrystä ja eteenpäin viemistä niin, että emme tallo paikallisten yhteisöjen, kulttuurien ja uskomusten tyyssijoja tai painosta heitä toimimaan arvojensa vastaisesti?

Eda Honkatukia
Kirjoittaja on Siemenpuussa työharjoittelussa oleva Erasmus University Rotterdam -yliopiston historian ja kansainvälisten suhteiden opiskelija.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.