Hyppää sisältöön

Rohkea Christine Kandie Siemenpuun vieraaksi

Suomessa toukokuun lopulla vieraileva kenialainen naisten, vammaisten henkilöiden ja alkuperäiskansojen oikeuksia ajava aktivisti Christine Kandie puhuu ja on tavattavissa useissa yleisötilaisuuksissa.

Siemenpuu tuo Maailma kylässä -festivaaleille vuoden 2024 teeman mukaisesti todella rohkean naisen: kenialaisen endorois-alkuperäiskansaa ja sen naisten ja vammaisten jäsenten oikeuksia puolustavan Endorois Indigenous Women Empowerment Network (EIWEN) -järjestön toiminnanjohtajan Christine Kandien.

Endoroisit ovat joutuneet muuttamaan kahdesti esi-isiensä mailta. Ensin 1970-luvulla Kenian hallitus hääti heidät, sillä se halusi perustaa luonnonsuojelualueen Bogoriajärvelle matkailun kehittämistä varten. Vuonna 2003 endoroisit veivät häädön Afrikan ihmisoikeuskomissioon, joka vuonna 2010 ratkaisi asian heidän hyväkseen. Kenian hallitus ei kuitenkaan ole tunnustanut tai hyvittänyt endoroisien menetystä. Pari kuukautta sitten ogiekit ja endoroisit osoittivat mieltään (video) Nairobissa.

Sittemmin ilmastonmuutos on nostanut Bogoriajärven pintaa monilla metreillä ja jättänyt veden peittoon mm. endorois-yhteisölle kulttuurisesti tärkeitä pyhiä luontokohteita.

Christinen mukaan on erittäin tärkeää antaa luonnonvarojen käyttöoikeudet alkuperäiskansojen yhteisöille ja etenkin naisille, koska nämä resurssit merkitsevät heidän voimaannuttamistaan, enemmän voimaa puhua näistä asioista. Resurssit voivat myös organisoida heitä, rakentaa valtaa alhaalta käsin.

Vuonna 2016 perustettu EIWEN toimi alun perin endoroisnaisten ja -tyttöjen sekä vammaisten oikeuksien puolestapuhujana. EIWEN onkin saavuttanut merkittäviä edistysaskeleita alkuperäisväestön naisten voimaannuttamisesta johtotehtäviin sekä perinteisen tiedon dokumentoinnista ja sen sisällyttämisestä luonnonvarojen hallintaan. Yhteistyö erityisesti muiden häädöistä ja pakkosiirroista kärsivien Kenian alkuperäiskansojen (mm. ogiekit, sengwerit) järjestöjen kanssa on tiivistä. Lisäksi EIWEN on päässyt YK:n pysyvään alkuperäiskansafoorumiin kertomaan niin yhteisöjen haastavasta todellisuudesta kuin niiden hyvistä tarinoista ja käytännöistäkin.

Siemenpuu tukee Keniassa kymmenkuntaa alkuperäiskansojen järjestöjen hanketta, joissa suojellaan elinympäristöjä ja koostetaan biokulttuurisia protokollia eli yhteisösäännöstöjä. Protokolliin kerätään yhteisöjen perinnetietoa ja luodaan säännöstö, jolla yhteisöt itse määrittelevät luonnonvarojensa ja perinteisen tietonsa käytön ehdot. Protokollien avulla yhteisöt kykenevät osoittamaan perinteiset asuinalueensa ja elämäntapansa kestävyyden myös Kenian viranomaisille.

Christine Kandie Helsingissä

Christine Kandie on puhumassa tai osallistuu seuraaviin tilaisuuksiin Helsingissä:

Maailma kylässä -festivaalien Puhelavalla la 25.5.2024 klo 17:05-17:30 Haastattelussa Christine Kandie: Alistetun tie yhteisöjohtajaksi. Christineä haastattelee englanniksi saamelaisaktivisti Janne Hirvasvuopio. Ohjelman jälkeen on mahdollisuus tavata keskustelijat Puhelavan viereisessä Lämpiössä.

Seminaari Reimagining Sustainability: Critical Dialogues on Sámi and Indigenous Peoples in the Green Transition ti 21.5. klo 13:30-15:30 Helsingin yliopistolla salissa P673 (Porthania, Yliopistonkatu 3). Puhujina Martin Scheinin, Christina Allard, Kaisa Raitio ja Malin Brännström. Ilmoittautuminen tällä lomakkeella.

Keskustelutilaisuus englanniksi Kenian alkuperäiskansojen häädöistä (Kenian hallituksen toimista vastoin kv. lakeja ja Afrikan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä) ke 22.5. klo 17 Siemenpuun toimistotalon Merikotka-salissa.

Fingon ruokaturvatyöryhmän järjestämä keskustelu Multi-scalar dilemmas to advancing food security – case from Kenya to 23.5. klo 9:45-12 Fingon toimistolla (Lintulahdenkuja 10). Christine Kandien lisäksi tilaisuudessa puhuu Lähetysseuran kenialainen vieras Julius Mbatia.

Elokapinan, Siemenpuun, Lähetysseuran ja Itäkeskuksen kirjaston järjestämä englanninkielinen paneelikeskustelu Äänessä ympäristökriisin eturintama to 23.5. klo 18-20 Itäkeskuksen kirjastossa (Turunlinnantie 1). Paneelissa Christine Kandien ja Julius Mbatian lisäksi kurdi Hakan Cifci ja saamelainen Niila-Juhán Valkeapää. Keskustelun fasilitoi Teppo Eskelinen Itä-Suomen yliopistosta.

***

Artikkelikuva: Endorois-naisia EIWEN-järjestön koulutustilaisuudessa Baringon piirikunnassa Keniassa. Christine Kandie istumassa kuvan vasemmassa reunassa. Kuva: EIWEN

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.