Hyppää sisältöön

Toimi, koska voit!

Toimi, koska voit -kampanja alkaa – osallistu somehaasteeseen Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä 1. lokakuuta

Toimi, koska voit -kampanja haastaa ihmisiä kertomaan Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä 1. lokakuuta, minkä puolesta he vaikuttavat. Ennen somehaastetta kampanja esittelee ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia.

Kehitysjärjestöjen Toimi, koska voit -kampanja juhlistaa kansalaisvaikuttamisen merkitystä ihmisoikeuksien puolustamisessa ja paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Samalla kampanja muistuttaa, että kansalaisvaikuttaminen on yhä vaikeampaa useissa valtioissa.

Kampanja käynnistyy tänään 27. syyskuuta ja päättyy perjantaina 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä.

Kampanja nostaa viikon aikana sosiaalisen median kanavissa esiin ympäri maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia. Kampanjassa esitellään esimerkiksi kenialainen Phyllis Omido, joka on tappouhkauksista huolimatta kampanjoinut yli vuosikymmenen slummialueen saastuttanutta akkutehdasta vastaan. Siemenpuun kumppaneista esitellään indonesialainen Nurain Lapolo, jonka johtama järjestö ennallistaa mangrovemetsiä ja tukee Sulawesi-saaren rannikoilla asuvia yhteisöjä löytämään uusia, ympäristöystävällisiä elinkeinoja.

Kampanja huipentuu perjantaina somehaasteeseen, jossa ihmisiä ja yhteisöjä haastetaan kertomaan sosiaalisessa mediassa, minkä puolesta he vaikuttavat.

Kansalaisyhteiskunnan tila kaventuu

Kansalaisvaikuttaminen on yhä haastavampaa monissa maailman maissa. Alle neljä prosenttia ihmisistä asuu valtioissa, joissa yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Joka neljäs asuu valtiossa, joissa ihmisoikeuksiaan harjoittavia ihmisiä voidaan rutiininomaisesti vangita, vahingoittaa ja tappaa.

Useat kansainväliset raportit osoittavat, että kansalaisyhteiskunnan tila on heikentynyt 2000-kuvun alusta lähtien.

”Tämä on erittäin huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa parempaa tulevaisuutta ja puolustaa ihmisoikeuksia. Elinvoimainen ja aktiivinen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka”, sanoo Viestintä ja kehitys -säätiön toiminnanjohtaja Auli Starck.

Riskeistä huolimatta lukemattomat kansalaisvaikuttajat toimivat ihmisoikeuksien ja paremman tulevaisuuden puolesta. Suomi on puolestaan yksi harvoista maailman valtioista, joissa kansalaisvaikuttamista voi tehdä verrattain vapaasti.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes. Kampanjan toteuttavat järjestöt kuuluvat Fingon ylläpitämään kansalaisyhteiskunta -työryhmään.

Tutustu kampanjasivuihin: www.fingo.fi/toimi-koska-voit

Lue Nurain Lapolon tarina

Lisätietoja:

Katja Ilppola, puheenjohtaja, Fingon kansalaisyhteiskunta-työryhmä & asiantuntija, Kansainvälinen ihmisoikeussäätiö KIOS
040 952 7920 katja@kios.fi

Anne Peltonen, jäsensuhteiden asiantuntija, Fingo
040 940 2262 anne.peltonen@fingo.fi

Mika Niskanen, viestinnän asiantuntija, Fingo
050 317 6715 mika.niskanen@fingo.fi

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.