Hyppää sisältöön

CNS: Amazonian keräilyalueet eivät ole adoptoitavia puistoja

Siemenpuu-säätiön pitkäaikainen kumppani Brasilian Amazoniassa, Kansallinen keräilijäväestön liitto CNS, sanoutuu selväsanaisesti irti Bolsonaron hallituksen lanseeraamasta ”Adoptoi luonnonsuojelualue” -ohjelmasta.

Hallitus kaavailee keräävänsä ohjelman avulla yksityisiltä yrityksiltä ja sijoittajilta vuosittain yli 500 miljoonaa euroa. Yritykset ja yksityishenkilöt voivat ohjelman kautta adoptoida haluamansa suojelualueen Amazoniasta maksamalla siitä vuosittain 10 euroa hehtaarilta. Ensimmäisenä yrityksenä suojelualueen on kertonut adoptoivansa ranskalainen supermarketjätti Carrefour.

Keräilijäväestön liitto CNS vaatii 9.4.2021 päivätyssä julkilausumassaan poistamaan keräilijäreservaatit Adoptoi luonnonsuojelualue -ohjelmasta, koska ohjelma rikkoo keräilijäreservaatteja koskevaa lainsäädäntöä ja sotii niiden perustamisen tavoitteita vastaan. CNS perustelee kantansa seuraavasti:

  • Keräilijäreservaatit ja luonnonsuojelualueet kuuluvat erillisiin suojelukategorioihin: luonnonsuojelualueet on perustettu suojelemaan luontoa, kun taas keräilijäreservaatit on perustettu suojelemaan niissä asuvia yhteisöjä. Yhteisöt suojelevat ympäristöään perinteisen elämäntapansa avulla, sekä estämällä alueellaan metsäkatoa ja laitonta maankäyttöä.
  • Keräilijäreservaattien asukasyhdistyksille myönnetyt käyttöluvat eivät salli ympäristöministeriön käyttää reservaatin maita ilman yhdistysten lupaa tarkoituksiin, joita ei ole alueen hoitosuunnitelmassa määritetty.
  • Hallitus ei konsultoinut etukäteen keräilijäreservaattien asukkaita reservaattien sisällyttämisestä ohjelmaan Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksessa 169 säädetyn mukaisesti.

CNS huomauttaa, etteivät keräilijäreservaattien yhteisöt ole orpoja, eivätkä adoptoitavissa. Yhteisöjen esivanhemmat ovat kauan sitten adoptoineet kyseiset alueet ja yhteisöt huolehtivat niistä nyt tulevia sukupolvia varten.

Lataa CNS:n julkilausuma englanniksi (pdf)

Lyhyt video portugaliksi julkilausumaan liittyen

Linkkejä englanninkielisiin uutisiin suojeluohjelmasta:

Folha de S.Paulo: Government Expects US$ 590 million a Year from Private Initiative to Adopt Parks in the Amazon Forest

Bloomberg: Carrefour Signs Onto Brazil’s Grand Plan to Protect the Amazon

DPA: Brazil presents controversial ‘adopt a park’ scheme to protect Amazon

Artikkelikuva: CNS: Poistakaa keräilijäreservaatit “Adoptoi luonnonsuojelualue” -ohjelmasta (Kuva: Katie Maehler)

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.