Hyppää sisältöön

Pahvi- ja paperipakkausten lisääntyminen tuhoaa Indonesian metsiä

Kesäkuun alussa Brysselissä Fern-järjestön vieraana olleet indonesialaisen kumppanijärjestömme Jikalaharin Nurul Fitria ja Okto Yugo vierailivat matkallaan myös Siemenpuussa. Maailma.net-uutissivusto teki heistä haastattelun, joka antaa hyvän kuvan Indonesian (ja etenkin Riaun maakunnan) metsäkadosta sekä järjestöjen työstä laittomien hakkuiden estämiseksi ja yhteisömetsien perustamiseksi.

Yugon ja Fitrian toi Eurooppaan huoli paperin ja pahvin käytön lisääntymisestä globaalisti. EU suunnittelee uutta pakkausdirektiiviä, joka vähentäisi muovipakkausten käyttöä.

Vaikka direktiivin tarkoituksena on edistää kiertotaloutta ja suojella ympäristöä, Yugo ja Fitria pelkäävät, että tulos on Indonesian metsien kannalta päinvastainen, jos muovin käytöstä siirrytäänkin paperi- ja pahvipakkauksiin. Niiden käyttö on viime vuosina kasvanut rajusti. Indonesian osuus maailman sellumarkkinoista on noin 16 prosenttia. Maan luonnonmetsiä raivataan edelleen sellun raaka-aineena käytettävän akaasian viljelmiä varten.

”Paperin valmistus vaatii sellua, ja sellu taas tulee usein Indonesiasta. Jos europarlamentti päättää siirtyä paperipakkauksiin, se voi tarkoittaa, että Indonesian metsistä tarvitaan yhä enemmän raakasellua ja metsät kärsivät vielä enemmän vahinkoja”, Fitria sanoo.

Lue Nurul Fitrian ja Okto Yugon haastattelu Maailma.netin sivuilla.

Lue uutinen Siemenpuun tuesta indonesialaisille ympäristöjärjestöille vuosina 2002-2021.

***

Artikkelikuva: Indonesian Jikalahari-verkoston Okto Yugo ja Nurul Fitria Helsingissä (Kuva: Teija Laakso /Maailma.net)

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.