Hyppää sisältöön

Uusi julkaisu Siemenpuun tuesta Indonesian kansalaisyhteiskunnalle vuosina 2002-2021

Siemenpuun indonesialaiset kumppanijärjestöt julkistivat 8.12.2022 Riaun maakunnan Pekanbarussa raportin ”Friendship between the North and South – Stories of Those Who Fought to Save Indonesia’s Environment with Siemenpuu from 2002 to 2021”, joka kertoo Siemenpuun tuesta Indonesian kansalaisyhteiskunnalle vuosina 2002-2021.

Julkaisutilaisuuden vilkkaassa keskustelussa Siemenpuuta kuvailtiin ystäväksi (jolta on saatu myös rahoitusta), painotettiin ympäristökasvatuksen tärkeyttä ja haastettiin visioimaan tulevaisuutta. Suomesta etäyhteydellä julkaisutilaisuuteen osallistuivat Siemenpuun ohjelmakoordinaattori Kirsi Chavda sekä tutkija ja Siemenpuu-aktiivi Otto Miettinen. Julkaisun tuottamista koordinoi Siemenpuun pitkäaikainen kumppani Jikalahari.

Julkaisuun on koottu tarinoita Siemenpuun tuella tehdystä työstä niin kumppaneiden kuin paikallisyhteisöjen näkökulmasta. Yhteistyö alkoi, kun Indonesian metsäkato oli jatkunut nopeana (noin 2 milj. ha vuosittain) noin vuosikymmenen ajan, ja maahan rakennettu uusia sellutehtaita suomalaisen teknologian ja kehitysluottojen turvin. Toisena ongelmana oli suosademetsien raivaaminen öljypalmuviljelyksiä varten ja kolmantena rannikkoalueiden mangrovemetsien tuhoaminen katkarapuviljelmien ja teollisuuden alta. Indonesian taloudellisessa kehityksessä häviäjiä olivat miljoonat alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen jäsenet, joille metsät olivat tarjonneet elinympäristön, ruoan ja toimeentulon.

Siemenpuu tuki kahden vuosikymmenen aikana yhteensä 74:ää järjestöhanketta, joiden toteuttamiseen osallistui yhteensä 38 järjestöä Sumatran, Jaavan, Kalimantanin, Sulawesin ja Papuan saarilta. Hankkeet suunniteltiin paikallisiin oloihin ja niissä työskenneltiin metsien ja turvemaiden lisäksi muun muassa alkuperäiskansojen oikeuksien, puhtaan veden, maankäyttösuunnittelun, maatalouden, kalastuksen ja ympäristötietoisuuden teemoissa. Järjestöjen aktiivinen vaikuttamistyö tuotti myös tulosta, sillä laittomat matsänhakkuut kiellettiin Indonesiassa vuonna 2005 ja yhteisömetsälainsäädäntö hyväksyttiin vuonna 2016. 

Lataa Jikalaharin koostama englanninkielinen Friendship between the North and South -julkaisu (pdf, 6,4 Mt)

Jikalahari ja Sampan -järjestöt ovat myös julkaisseet englanninkielisen raportin Space for Living (pdf, 2,5 Mt) yhteisömetsäalueiden tulonhankintavaihtoehdoista Sumatran Riaun alueella ja Kalimantanilla.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.