Hyppää sisältöön

Nurain Lapolo ennallistaa metsiä ja tukee yhteisöjä Indonesiassa

Nurain Lapolo toimii luonnonsuojelijana Indonesiassa. Hän johtaa Japesda-järjestöä, joka ennallistaa mangrovemetsiä ja tukee saarivaltion rannikoilla asuvia yhteisöjä löytämään uusia, ympäristöystävällisiä elinkeinoja.

Vuodesta 2018 lähtien järjestö on onnistunut ennallistamaan lähes 70 hehtaaria mangrovemetsiä Gorontalon ja Sulawesi Tengahin maakuntien alueella.

”Esimerkiksi myös tekemämme aloite kolmen naisryhmän ja yhden mieskalastajien ryhmän perustamisesta kalatuotteiden jalostamiseksi ja myymiseksi sai hyvän vastaanoton, ja rahoitusta paikallishallinnolta kioskien rakentamista varten.”

Lapolon mukaan uuden oppiminen ja luonnonsuojeluun osallistuminen on olennaista. Kaikki ihmiset, kasvit ja eläimet kuuluvat samaan ympäristöön ja linkittyvät näin toisiinsa.

”Jos ympäristöä turmellaan, vastuu on meidän kaikkien yhteinen.”

Lapolo kasvoi maanviljelijäperheessä ja vietti lapsena aikaa kotinsa läheisellä vuorella ja joenrannassa. Hän rakastui luonnonsuojeluun ja ympäristötieteeseen opiskellessaan biologiaa Gorontalon yliopistossa Indonesiassa. Hän osallistui vuonna 2013 vapaaehtoistyöhön ja kiinnostui rannikkoyhteisöistä sekä naisten potentiaalista luonnonsuojelijoina.

Vuosien varrella Lapolo on kohdannut useita haasteita toimiessaan yhteisöjen parissa. Monet eivät jaa ymmärrystä luonnonsuojelun tärkeydestä. Usein he eivät halua olla mukana järjestön tukemissa toiminnoissa, sillä he haluaisivat saada enemmän rahallista hyötyä.

”Yksi esimerkki on eräs kylä mangrovemetsien suojelualueella: kyläläiset ovat perustaneet sinne kaupallisia katkaravun viljelyaltaita. Ongelmina ovat sekä tiedonpuute että lakien heikko noudattaminen.”

Myös koronapandemia on tehnyt tilanteesta monimutkaisemman. Ihmiset pyrkivät saamaan enemmän taloushyötyä luonnonvaroista, eikä hallitus välitä suojelukysymyksistä yhtä paljon kuin aikaisemmin, sillä etusijalla ovat terveys- ja talousasiat.

Järjestö tekee yhteistyötä suomalaisen Siemenpuu-säätiön, Indonesian ympäristö- ja metsäministeriön, maakuntahallitusten sekä yhteisöpohjaisten järjestöjen kanssa.

”Naisena haluan olla luomassa parempaa elinympäristöä yhteisöille. Uskon, että naisilla on omat vahvuutensa johtajina ja ympäristönsuojelijoina.”

***

Esittelemme viikon kestävässä Toimi, koska voit -kampanjassa eri puolilla maailmaa toimivia kansalaisvaikuttajia.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.