Hyppää sisältöön

Keskustelua Amazoniasta ja luonnontuhonnasta Suomen sosiaalifoorumissa

Siemenpuu on järjestämässä kahta ajankohtaista keskustelua syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Suomen sosiaalifoorumissa. Tapahtumien aiheina ovat Amazonia ei saa kuolla -kampanjan tilanne sekä kansainväliseen oikeuteen liittyvä luonnontuhonnan kriminalisointi.

Brasilian metsäkato on koko ihmiskuntaa koskettava, kirjaimellisesti polttava ongelma. Nyt Brasilian presidentti ja hallitus ovat vaihtuneet – edistyykö metsien suojelu? Amazonian keräilijäväestön yhteistyöjärjestön CNS:n edustajat vierailivat Helsingissä maaliskuussa 2023 ja esittivät silloiselle Suomen hallitukselle aloitteen suomalais-brasilialaisen yhteistyön tiivistämisestä Amazonian suojelussa.

Mitä tälle aloitteelle kuuluu nyt? Ajankohtaisia kuulumisia CNS:n puheenjohtajalta ja Amazonian tutkimusinstituutin puheenjohtajalta videon välityksellä, Arbiksella keskustelemassa muun muassa kirjailija-aktivisti Risto Isomäki, Maan ystävien Noora Ojala ja Siemenpuun pj. Mika Rönkkö.

Keskustelu Amazonia ei saa kuolla -kampanjasta su 3.9.2023 klo 12:00-13:30 Arbiksen salissa 42. Siemenpuu järjestää keskustelun yhdessä Maan ystävien maaoikeus- ja metsäryhmän kanssa. Lisätietoja Siemenpuun tapahtumasivulla ja facebookissa.

Laajamittaisen, vakavan ja systemaattisen luonnontuhonnan aiheuttaminen tulee kriminalisoida kansainvälisesti sotarikosten, ihmisyyttä vastaan tehtyjen rikosten ja joukkotuhon tapaan. Laaja-alainen kansainvälinen kampanja luonnontuhontalain (”ecocide law”) edistämiseksi on toiminut vuodesta 2017, Suomessa vuodesta 2020. Mitä kampanjassa seuraavaksi Suomessa ja maailmalla?

Suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä kertoo kansainvälisestä tilanteesta, keskusteluun osallistuvat myös kansanedustaja Mai Kivelä, aiempi nuorten ilmastodelegaatti Maija Kuivalainen ja väitöskirjatutkija Raila Knuuttila. Lisäksi saamme videotervehdyksen Länsi-Afrikasta Malin kampanjan yhteyshenkilöltä.

Luonnontuhontalaki NYT! -keskustelu su 3.9.2023 klo 16:00-17:30 Arbiksen salissa 23. Siemenpuu järjestää keskustelun yhdessä Ekosäätiön kanssa. Lisätietoja Siemenpuun tapahtumasivulla ja facebookissa.

Suomen sosiaalifoorumi järjestetään 2.-3.9.2023 Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla Arbiksella, Dagmarinkatu 3. Lisätietoja foorumin verkkosivulta.

Artikkelikuva: Karjanlaitumeksi poltettua sademetsää Amazonian alueella. Kuva: Mauri Rautkari

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.