Hyppää sisältöön

Hyvä ja kestävä elämä – paradoksi vai tie tulevaisuuteen?

Aikataulu:
Tapahtumapaikka: Maailma kylässä- festivaali

Katso tilaisuuden tallenne Siemenpuun vimeo-kanavalta!

Miten siirtyä kohti kestävämpää elämää ja yhteiskuntaa? Mitä siirtymän aikana tapahtuu käsityksellemme hyvästä elämästä? Kestävää hyvinvointia pohtivan Arto O. Salosen ja ekologista jälleenrakennusta tutkivan Tere Vadénin puheenvuoroissa pohditaan kestävän elämän mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Onko hyvä elämä muutakin, kuin vain alati paranevaa materiaalista elintasoa?

Keskustelun aikana nähdään muutamia lyhyitä videoituja ajatuksia hyvästä elämästä (buen vivir) Siemenpuu-säätiön kumppaneilta etelästä. Tilaisuuden juontaa Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen tutkija Mira Käkönen.

”Hyvän elämän tavoittelussa viimeisten vuosikymmenten aikana on korostunut elintason parantamispyrkimykset. Ne ovat kuin kulissit näytelmässä. Ne perustuvat aineelliseen hyvään, jota on käytettävissämme yhden maapallon verran. Kulisseja tarvitaan, mutta ilman hyvää juonta näytelmä ei ole näytelmä. Elämänlaatu rakentaa elämän sisällöllisen juonen. Elämän sisällöllisen rikkauden lisääminen perustuu asioihin, jotka ovat luonteeltaan runsaita, ehtymättömiä ja kaikkien ulottuvilla.”
– Arto O. Salonen

Puhujat:

Arto O. Salonen on apulaisprofessori Itä-Suomen yliopistossa ja Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen. Salonen tutkii kestävään yhteiskuntaan siirtymistä ihmisen jokapäiväisen elämän kautta. Hänen lähestymistapansa on tieteidenvälinen ja tulevaisuussuuntautunut.

Tere Vadén on energiaan ja filosofiaan perehtynyt tutkija itsenäisessä monitieteisessä tutkimusyksikkö BIOSissa. Filosofina hän on tarkastellut politiikan ja kulttuurin materiaalisia ja henkisiä edellytyksiä, erityisesti energian kokemuksellisia ulottuvuuksia.

Mira Käkönen on Kaakkois-Aasian resurssipolitiikan tutkija Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen oppiaineessa.

***

Keskustelu esitetään erillisellä festivaalialustalla, jonne kirjaudutaan https://www.maailmakylassa.fi -sivulta.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 29.–30.5.2021. Kaikki ohjelmat on katsottavissa myös festivaaliviikonlopun esitysajan jälkeen 31.5.–4.6.2021. Festivaaleille on vapaa pääsy.

Keskustelun Facebook-tapahtuma

Lue lisää globaalin etelän näkemyksiä hyvästä elämästä ja oikeudenmukaisesta siirtymästä Siemenpuun julkaisemasta Muutosvaihtoehdot-verkkojulkaisusta

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.