Hyppää sisältöön

Aktivismi on useissa maailman valtioissa vaarallista – Suomi kuuluu harvinaiseen joukkoon

Vain kolme prosenttia maailman ihmisistä asuu valtioissa, joissa kansalaisten yhdistymis-, kokoontumis- ja sananvapaus toteutuvat. Toisin sanoen miljardien ihmisten kansalaisvapauksia rajoitetaan – myös eri puolilla Eurooppaa.

Suomi kuuluu harvinaiseen joukkoon, sillä se on yksi maista, joissa nämä oikeudet toteutuvat parhaiten. Kansainvälinen CIVICUS-verkosto luokittelee raportissaan Suomen osaksi 38 valtion ryhmää, joiden kansalaisyhteiskunnan tila on avoin (katso kartta sivun alareunasta). Raportti julkaistaan vuosittain.

Valtiot rajoittavat kansalaistensa toimintaa esimerkiksi pidättämällä ihmisoikeuspuolustajia, hyökkäämällä toimittajia vastaan ja estämällä mielenosoitusten järjestämisen.

Maailmanlaajuinen tilanne on heikentynyt 2000-luvun alusta lähtien. Tämä on huolestuttavaa, sillä kansalaisvaikuttaminen on olennainen keino rakentaa oikeudenmukaisempia yhteiskuntia: elinvoimainen kansalaisyhteiskunta on demokratian kivijalka. Venäjän yhteiskunnallinen kehitys on yksi esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, jos kansalaisyhteiskunnan toiminta estetään.

”Lukemattomat demokratiaa ja ihmisoikeuksia edistävät kansalaisvaikuttajat jatkavat työtään riskeistä huolimatta. Ilman toimivaa kansalaisyhteiskuntaa yhteiskunnat eivät voi kehittyä eikä ihmisten oikeudet ja hyvinvointi vahvistua”, sanoo Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin asiantuntija Katja Ilppola.  

Kehitysjärjestöjen tänään käynnistyvä Toimi, koska voit -kampanja nostaa esiin globaalissa etelässä toimivia kansalaisvaikuttajia.

Suomi tukee globaalin etelän kansalaisyhteiskuntia ja kansalaisvaikuttajia erityisesti kehityspolitiikan keinoin. Toimi, koska voit -kampanja muistuttaa, että tätä tukea on tärkeä jatkaa. Kampanja käynnistyy 18. syyskuuta ja päättyy sunnuntaina 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivänä. Kampanja järjestetään tänä syksynä kolmatta kertaa.

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Abilis-säätiö, Diakonissalaitos, Fingo, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, Siemenpuu-säätiö, Suomen Lähetysseura, Taksvärkki ry ja Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes.

Lue myös kampanjan mediatiedote.

Maailmankartta, jossa valtot on merkitty eri värein sen mukaan, kuinka vapaa maan kansalaisyhteiskunta on.
Kansalaisyhteiskunnan tila maailmalla. Alkuperäistä kuvaa korjattu Länsi-Saharan osalta, joka on Marokon armeijan miehittämä, mutta ei tunnustettu osa Marokkoa. (Kuva: CIVICUS Monitor 2023)

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.