Siemenpuu-säätiö juhli 20-vuotista taivaltaan juhlaseminaarissa 26.11.2018. Tilaisuuteen osallistui noin 80 Siemenpuun toiminnassa vuosien varrella mukana ollutta tai seminaarin teemoista kiinnostunutta henkilöä.
Tilaisuuden avasi Siemenpuun hallituksen puheenjohtaja Marko Ulvila, joka kertoi muutamia esimerkkejä Siemenpuun historiasta ja saavutuksista.
Seminaarin juhlapuheessa Vihreiden puoluejohtaja Pekka Haavisto vertasi nykyistä tilannetta 1990-luvun puoliväliin, jolloin kehitysyhteistyö oli aallonpohjassa laman jäljiltä. Vuosina 1995-1999 ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä toimineen Haaviston aikana kehitysyhteistyön rooli kasvoi. Haavisto tuki myös riippumattomien säätiöiden perustamista: Abilis, KIOS ja Siemenpuu näkivät päivänvalon vuosina 1997-1998.
Haavisto muistutti myös, että kansalaisjärjestöt Suomessa eivät ole valtion tai ministeriöiden apureita, vaan niillä on oltava vapaus päättää, mikä on tärkeää ruohonjuuritasolla. Se on kansalaistoiminnan ydintä.
Ensimmäisessä paneelikeskustelussa kirjailija Risto Isomäki, viestinnän ammattilainen Riikka Kämppi ja Kirkkohallituksen asiantuntija Ilkka Sipiläinen muistelivat 30 vuotta sitten murhatun Amazonian metsien ja keräilijäyhteisöjen puolustajan Chico Mendesin perintöä ja miten Suomessa toteutettiin ennennäkemättömän laaja-alainen Chico-kampanja. Paneelin juonsi itsekin kampanjassa mukana ollut vapaa kirjoittaja Jukka Pääkkönen.
Toisessa paneelissa kysyttiin, miten Suomi voi turvata ympäristön- ja ihmisoikeuspuolustajien työtä globaalissa etelässä. Yksi avaintekijöistä on etelän kansalaisyhteiskuntien tukeminen. Ympäristönpuolustajien oikeuksien turvaaminen tulee liittyä kaikkeen, myös kahdenväliseen kehitysyhteistyöhön. Suomalaiset voivat vaikuttaa myös vähentämällä trooppisten metsien katoa aiheuttavien kulutushyödykkeiden, kuten lihan ja palmuöljyn käyttöä. Paneelissa olivat mukana UM:n ympäristöneuvonantaja Outi Myatt-Hirvonen sekä Siemenpuun perustajajärjestöjen edustajat Hanna Aho (Kepa), Otto Miettinen (Luonto-Liitto, Maan ystävät) ja Anne Tarvainen (WWF). Juontajana toimi kulttuurintutkija-kirjailija Inkeri Aula.
Seminaarissa julkistettiin myös Siemenpuun uusi varainkeräyskampanja, jossa loppuvuoden 2018 ajan kerätään varoja Chico Mendesin perustaman CNS-järjestön tukemiseksi. Varat käytetään ensi vuonna alkavan hankkeen kuluihin Amazonian keräilyreservaattitoiminnan jatkamiseksi ja puolustamiseksi erittäin vaikeassa Brasilian poliittisessa tilanteessa.
Tilaisuuden musiikista vastasi länsiafrikkalaista musiikkia soittanut Sila Fato -yhtye. Kuvia juhlaseminaarista on nähtävissä seminaarin facebook-tapahtumassa.