Hyppää sisältöön

Right Livelihood -palkinto Siemenpuun aiemmalle kumppanijärjestölle

Siemenpuun aiempi kumppanijärjestö kambodzhalainen Mother Nature Cambodia on yksi neljästä vuoden 2023 vaihtoehto-Nobelin eli Right Livelihood -palkinnon saajasta. Mother Nature sai palkinnon “pelottomasta ja osallistavasta aktivismistaan Kambodzhan luonnonympäristön suojelemiseksi hyvin rajoitetussa toimintaympäristössä”.

Palkintolautakunnan mukaan Mother Nature Cambodia on maansa johtava nuorten johtama ympäristöoikeudenmukaisuutta ajava organisaatio. Se työskentelee etulinjassa paikallisyhteisöjen kanssa maan hallituksen lisääntyvistä kansalaisyhteiskuntaan kohdistuvista rajoitus- ja ratsiatoimista huolimatta.

Innovatiisia tekniikoita, kuten viraalivideoita ja kambodzhalaisnuorten paikallista ja kansallista mobilisaatiota käyttämällä Mother Nature on onnistunut nostamaan esille ja pysäyttämään ympäristörikkeitä. Menestyksekkäisiin kampanjoihin kuuluvat alkuperäisyhteisöjä uhkaavan kiinalaisrahoitteisen vesivoimapadon rakentamisen estäminen sekä hiekanruoppaukseen ja myyntiin liittyvän korruption paljastaminen Koh Kongin rannikolla, mikä oli tuhoamassa paikallisia ekosysteemejä ja kalakantoja.

Siemenpuu-säätiö tuki Mother Nature -järjestön ja paikallisyhteisöjen menestyksellistä kampanjahanketta Chhay Arengin patoa vastaan vuosina 2014-2015. Hankkeen päätavoite saavutettiin keväällä 2015, kun Kambodzhan pääministeri Hun Sen ilmoitti, ettei Chhay Arengin patoa rakenneta hänen pääministerikaudellaan. Ilmoitusta edelsi Mother Naturen aktiivinen työ Areng-laakson kahdessa kylässä, padonrakentajat pysäyttänyt tiesulku, ennennäkemätön sosiaalisen median käyttö ja ympäristöliikkeen kehittyminen Kambodzhassa sekä järjestön koordinaattorin karkottaminen maasta.  

Lue lisää Mother Naturen työstä ja Right Livelihood -palkintoperusteista

Mother Naturen verkkosivut

Right Livelihood -palkinnon sai tänä vuonna myös Siemenpuun sisarsäätiö KIOSin kumppanijärjestön johtaja Phyllis Omido Keniasta. Lue KIOSin uutinen palkinnosta.

***

Artikkelikuva: Mother Nature Cambodian nuoria aktivisteja luontoleirillä (Kuva: Mother Nature Cambodia ja Right Livelihood Award)

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.