Ilmastonmuutos ja etelän äänet
Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomen ja Siemenpuun yhdessä tekemä Ilmastonmuutos ja etelän äänet -oppimiskokonaisuus tarjoaa yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille monialaisen oppimismateriaalin, jossa haastaviin globaaleihin teemoihin, erityisesti ilmastonmuutokseen, perehdytään kokonaisvaltaisesti ja toiminnallisesti.
Oppimiskokonaisuuden aikana nuoret perehtyvät kestävän kehityksen Agenda2030-tavoitteisiin – erityisesti ilmastonmuutokseen syihin, seurauksiin ja ratkaisuihin. Nuoria herätellään oppimiskokonaisuuden aikana pohtimaan ilmastonmuutokseen liittyviä oikeudenmukaisuuskysymyksiä sekä aktiivisesti etsimään ja löytämään ratkaisuja ja vaikutusmahdollisuuksia.
Toiminnallisuutta kokonaisuuteen tuo ympäristöreportterit -videoprojekti. Opettajat voivat ottaa kokonaisuuden käyttöönsä hankkeessa tuotettujen tuntisuunnitelmien ja materiaalien avulla.
Siemenpuun hankekumppaneiden tuottamat videot Argentiinasta, Brasiliasta, Mosambikista, Malista, Nepalista ja Intiasta tuovat etelän ääniä ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyviin teemoihin.
Opintokokonaisuus toteutettiin 2019-2020 osana EU:n rahoittamaa ja Fingon koordinoimaa Frame, Voice, Report! -hanketta, jossa vahvistettiin järjestöjen kehitysviestintä- ja globaalikasvatusosaamista. Lue uutisemme hankkeen tuloksista.
Yhteinen ilmastomme
Siemenpuu oli Helinä Rautavaaran museon kumppanina ulkoministeriön tuella toteutetussa Yhteinen ilmasto -hankkeessa, jonka työpajat ja tapahtumat toivat esiin ilmastonmuutoksen vaikutuksia eri puolilla Aasiaa, kestävää luonnonvarojen ja energian käyttöä sekä naisten oikeuksia, pohtien samalla, mitä voimme tehdä yhteisen ilmastomme eteen täällä Suomessa. Näkyvin osa oli museossa 2020-2021 esillä ollut Veden varassa -näyttely, jossa Valokuvaaja Vargha Bahagirin kuvat, Siemenpuun kokoamat tarinat ja museon veteen liittyvä esineistö kertoivat ihmisten elämästä muuttuvan ilmaston keskellä. Lue näyttelytiedotteemme ja Helsingin Sanomien haastattelu ja näyttelyarvio.
Ilmasto peliin
Helinä Rautavaaran museon ja Siemenpuun olivat kumppaneina Ilmasto peliin -hankkeessa, jossa toteutettiin kiertävä pakopeli. Hanke oli osa EU:n rahoittamaa ja Fingon koordinoimaa Frame, Voice, Report! -hankekokonaisuutta vuosina 2018-19. Pelin tietopohjaksi Siemenpuu ja beniniläinen ympäristökasvattaja Georgette Singbe keräsivät tietoa ja kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista eri puolilla maailmaa.
Pakopelissä nuoret pääsivät käsittelemään ja ratkaisemaan ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä eri puolilla maailmaa asuvien ihmisten kertomusten kautta. Pakopelissä haluttiin antaa ääni kohdemaissa asuville ihmisille sekä tuoda ilmastonmuutokseen liittyviä haasteita esiin positiivisten esimerkkien kautta. Pelissä pureuduttiin ilmastonmuutoksen globaaleihin vaikutuksiin mm. beniniläisten maanviljelijöiden ja brasilialaisen keräilijäyhteisön näkökulmista.