Hyppää sisältöön

Järjestöt vetosivat FAO:oon metsämääritelmän muuttamiseksi

Maailman metsäpäivänä 21.3.2017 Siemenpuu-säätiö ja noin 200 muuta järjestöä eri puolilta maailmaa vetosivat YK:n maatalousjärjestö FAO:oon, jotta se muuttaisi vuodesta 1948 käytössä olleen metsän määritelmänsä.

FAO:n määritelmän mukaan metsä on vain ryhmä puita, joilla on tietty vähimmäiskorkeus ja latvuspeitto. Määritelmä ei ota huomioon metsien merkitystä eri eliölajien ja ihmisten elinympäristönä tai maaperän, veden ja ilmasto-olojen säätelijänä.

Metsän nykyinen kansainvälinen määritelmä on hyödyttänyt etenkin teollisia puuviljelmiä perustavia yrityksiä. FAO on ollut itse suosimassa lähinnä taloudellisiin hyötyihin perustuvaa metsänhoitoa. Puuplantaasien rooli luonnon monimuotoisuuden ja paikallisyhteisöjen elinympäristön ja ruokaturvan heikentäjänä on laajasti dokumentoitu.

Järjestöjen vetoomus on jatkoa syyskuussa 2015 Etelä-Afrikan Durbanissa pidetyn Maailman metsäkonferenssin aikana FAO:lle luovutetulle vetoomukselle, jonka oli allekirjoittanut yli 100 000 yhteisöä ja yksityishenkilöä.

Lue järjestöjen avoin kirje FAO:lle World Rainforest Movementin nettisivuilta.

Lue lisää ja lataa pdf-versio Siemenpuun julkaisemasta Metsän jäljillä –kirjasta.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.