Kiihtyneen ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää keinoja, joilla liiallinen hiilidioksidi voidaan sitoa ja varastoida pois ilmakehästä. Tehokkain ja turvallisin keino tähän on maapallon luontaisten hiilinielujen vahvistaminen: puuston ja kasvillisuuden lisääminen. Voimme istuttaa uusia metsiä, kasvattaa nykyisten metsien puustoa sekä tehostaa metsien suojelua ja kestävää käyttöä.
Uusi Ilmastometsät – Metsät planeetan pelastajina -kirja pohtii ilmastometsityksen mahdollisuuksia ja rajoituksia. Lisäksi kirja käy läpi erilaisia jo käynnistyneitä tai vasta suunnitteilla olevia ratkaisuja ja ohjelmia. Lisääntyvän puupeitteen avulla voidaan varsinkin kuivilla alueilla myös huomattavasti parantaa ja monipuolistaa ruoantuotantoa. Kirjaan on kirjoittanut laaja joukko metsien ja globaalin etelän asiantuntijoita.
Siemenpuu-säätiön artikkelissa kerrotaan, kuinka metsäalueilla asuvat alkuperäisyhteisöt ja alkuperäiskansat ovat avainasemassa metsien suojelussa. Metsien suojeluun ja kestävään käyttöön liittyvien hankkeiden onnistumisessa edellytyksinä ovat maanomistuksen tai -hallinnan selkeys sekä oikeudenmukaiset vastuut ja oikeudet. On myös huomioitava, että ilmastonmuutoksen hillitsemisen nimissä toteutettavat metsityshankkeet voivat olla sosiaalisesti ja ympäristöllisesti haitallisia. Paikallisen kansalaisyhteiskunnan merkitys on tärkeä tuotaessa paikallisyhteisöjen ja alkuperäiskansojen ääntä viranomaisten ja poliittisten päättäjien suuntaan.
Kari Silfverberg ja työryhmä: ILMASTOMETSÄT – Metsät planeetan pelastajina. Into Kustannus, 2022.
Artikkelikuva: Ilmastometsät-kirjan kansi (Kuva: Into Kustannus)