Hyppää sisältöön

Amazonian keräilijäväestön liitto vetoaa avun saamiseksi

Tiedote, 27.8.2019   (päivitetty 25.9.2019)

Siemenpuu-säätiön brasilialainen kumppanijärjestö Kansallinen keräilijäväestön liitto CNS (Conselho Nacional das Populações Extrativistas) pyytää apua Amazonian pelastamiseksi viime viikonloppuna julkaistulla videovetoomuksella (huom. englanniksi tekstitetty video julkaistiin myöhemmin).  Vetoomuksen mukaan on tärkeää, että maailman valtioiden johtajat tulevat Amazonian ja sen suojelun takaavien paikallisyhteisöjen tueksi.

CNS:n puheenjohtaja Joaquim Belo sanoo, että tulipalojen myötä Amazon on kokemassa historiansa pahinta katastrofia. Tämä koko ihmiskuntaa koskeva rikos on seurausta erittäin vastuuttoman Brasilian hallituksen toimista, joka kumartaa suuren pääoman edessä eikä osaa hakea tasapainoa taloudellisen kehityksen ja kestävyyden välillä. Hallitus on repinyt auki erityisesti sosiaaliset ja ympäristölliset ohjelmat, kuten metsäkadon vähentämiseen pyrkivät toimet, ja avannut siten oven metsärikoksille.

CNS on järjestänyt viime aikoina Siemenpuun tuella keskustelutilaisuuksia Amazonian metsien ja keräilijäväestön tilanteesta eri puolella jokilaaksoa. Siemenpuun tukemassa hankkeessa pyritään kouluttamaan 30 nuorta keräilijäjohtajaa, vahvistamaan metsien suojelua 1 000 000 hehtaarilla ja saamaan 1 200 000 hehtaaria uusia keräilysuojelualueita.

Joaquim Belo vieraili Suomessa toukokuussa 2019. Lue Amazonian keräilijäväestön elämästä ja tulevaisuudennäkymistä Siemenpuun blogista. Joaquim Beloa haastateltiin myös Kansan uutisten ja maailma.netin artikkeleihin.

Useat Lännen median lehdet julkaisivat CNS:n työstä kertovan artikkelin “Vuosien työ tulessa Amazonilla” syyskuun alussa. Myös kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo julkaisi analyysiartikkelin Amazonian metsäpaloista.

Siemenpuun facebook-keräys Amazonian keräilijäyhteisöjen tukemiseksi jatkuu syyskuun loppuun. Voit lahjoittaa CNS:n työhön myös tekemällä tilisiirron Siemenpuulle.

Artikkelikuva: Amazonian metsää poltetaan Mato Grossossa elokuussa 2019 (Kuva: Marizilda Cruppe /Amnesty International)

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.