Hyppää sisältöön

Ympäristöaktivisti Berta Cáceresin murhaa todistanut Siemenpuun kumppanijärjestön koordinaattori Gustavo Castro vaarassa

Hondurasilaisen alkuperäiskansojen oikeuksia puolustavan COPINH-järjestön johtohahmo Berta Cáceres murhattiin kotiinsa maaliskuun kolmannen päivän vastaisena yönä. Hän oli kansainvälisesti tunnettu aktivisti ja sai Goldman -ympäristöpalkinnon erityisesti lenca-alkuperäiskansan kanssa tekemästään työstä. Yhteisöt haluavat suojella Gualcarque-jokea Agua Zarca -vesivoimahankkeen vaikutuksilta. Agua Zarcaa on rahoittanut myös suomalainen Finnfund.

Hankkeen vastustajia on uhkailtu jo aiemmin ja heihin on kohdistettu väkivaltaa. YK:n erikoisraportoija Victoria Tauli-Corpuz on seurannut tilannetta ja piti sitä hälyyttävänä jo ennen Berta Cáceresin murhaa. Vuonna 2013 hankketta vastustanut COPINHin johtajiin kuulunut Tomas García kuoli protestin yhteydessä ja hänen poikansa haavoittui. Berta Cáceresia ja muita aktivisteja vastaan on käyty Hondurasissa lokakampanjaa (esimerkiksi voimalahankkeen omistajan DESA:n sivulla) ja Cáceresia vastaan on nostettu tekaistuja syytteitä. Amnesty International on seurannut tilannetta.

Hondurasin yhteiskunnallinen tilanne on huonontunut vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivisteihin ja maitaan puolustaviin alkuperäiskansoihin kohdistuu järjestelmällistä vainoa esimerkiksi poliisin ja armeijan tahoilta. Global Witness raportoi 101 aktivistin kuolleen vuosina 2010-2014. Amerikkojen ihmisoikeuskomissio on vaatinut valtiota suojelemaan Berta Cáceresia ja monia muita hondurasilaisia aktivisteja useista järjestöistä. Myös muualla Väli-Amerikassa on pyrkimyksiä kriminalisoida liikkeitä ja ihmisoikeusloukkauksia ja murhia jätetään selvittämättä. COPINH-järjestö ja Berta Cáceresin lapset vaativat kansainvälistä tutkintaa murhasta ja sen taustalla vaikuttaneista toimijoista.

Samassa yhteydessä haavoittui Siemenpuun meksikolaisen kumppanijärjestön Otros Mundosin aktivisti Gustavo Castro Soto, jota pidetään edelleen Hondurasissa, missä hänen turvallisuutensa on uhattuna. Amnesty kerää nimiä vetoomukseen, missä Hondurasin presidenttiä ja hallitusta vaaditaan laskemaan Gustavo Castro Soton kotimatkalle Meksikoon niin pian kuin mahdollista. Voit allekirjoittaa Amnestyn vetoomuksen täällä.

Berta Cáceres osallistui vuonna 2014 Siemenpuun tukemaan, Latinalaisen Amerikan yksilajisten viljelmien vaikutuksia tarkastelleeseen ympäristötoimijoiden työpajaan La Ceibassa, Hondurasissa. Muuten Siemenpuulla ei ole ollut suoria yhteyksiä COPINH -järjestöön tai Agua Zarca patohanketta vastustavaan kampanjaan.

Mervi Leppäkorpi ja Noora Ojala
Kirjoittajat ovat Siemenpuun Latinalaisen Amerikan ohjelmaryhmän jäseniä

Goldman-säätiön videoesittely Berta Cáceresista

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.