Hyppää sisältöön

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

[Joaquim Belo] Historian saatossa Amazonian luonto ja siellä asuneet ihmissukupolvet ovat kärsineet valloittajien harjoittamasta ryöväämisestä. Tämän hyökkäysten ketjun myötä olemme jo menettäneet suuren osan alueemme luonnon monimuotoisuudesta. Noita luonnonvaroja kaipaavat nyt lukemattomat paikallisyhteisöt, jotka kärsivät ruoan puutteesta, sillä metsät ja joet ovat perinteisesti suoneet yhteisöille ruokaturvan. Kokemamme menetykset ovat olleet toistuvia ja koskeneet myös ihmishenkiä, sillä keräilijäyhteisöjen johtajia on murhattu tämän tästä heidän puolustaessaan metsiä niiden biodiversiteetin ja asukkaiden pahansuopia hyväksikäyttäjiä vastaan.

Tässä vaikeassa metsäyhteisöjen kamppailussa olemme saavuttaneet erityisiä virstanpylväitä, joista arvokkain on perinteiset, yhteishallintaan perustuvat maamme. Ne ovat suojeltuja metsäalueita, jotka samalla suojaavat keräilijäyhteisöjämme. Nämä yhteisöpohjaisen suojelun alueet kattavat lähes 12 % Brasilian Amazoniasta. Yhdessä alkuperäiskansoihin kuuluvien siskojen ja veljiemme kanssa alueemme kattavat noin 30 % Brasilian Amazoniasta. Siksi juhlistamme saavutuksiamme ja muistelemme niitä ihmishenkiä, jotka olemme menettäneet tähän asti päästäksemme.

Uhkat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt. Maamme presidentin Jair Bolsonaron konservatiivinen, homofobinen, ennakkoluuloinen, rasistinen, alkuperäiskansa- ja ympäristövastainen puheenparsi yhdistettynä ympäristöministeri Ricardo Sallesin typerryttävään ja hävettävään toimintaan ympäristönsuojelunormien purkamiseksi osuu suoraan yhteisömme elämään. Ja kaikki tämä tapahtuu yhteisestä hyvästä piittaamattomien yrittäjien voittojen varmistamiseksi.

Metsähakkuut ja metsäpalot ovat yhdessä alueellamme ennennäkemättömien lämpöaaltojen ja Brasilian hallituksen ohjeistusten kanssa johtamassa miltei peruuttamattomaan metsien tuhoon.

Me perinteiset yhteisöt elämme päivittäin hyvin huolissamme keskellä musertavaa, poliitikkojen hyväksymää metsien hävittämisen ja polttamisen todellisuutta. Metsä huolehtii meistä perinteisistä yhteisöistä ja ruokkii meidät niin suoraan kuin välillisesti. Ensinnäkin, metsä on tuotantovälineemme. Tulemme toimeen sillä tuotolla, jonka metsä meille suo. Saamme ruokamme ja lääkkeemme metsästä. Se on suuri laboratoriomme ja apteekkimme. Toiseksi, metsä tarjoaa yhteisöillemme mitä moninaisimpia palveluja, kuten puhdasta ilmaa, vettä ja elonkirjon hedelmöitystä esimerkiksi mehiläisten muodossa. Metsä on kalleinta mitä meillä on. Metsän loppu on yhteisöjemme loppu, taruineen ja myytteineen.

Nykyisen hallituksen vastuuton toiminta ei vaaranna vain metsiä. Se vaarantaa myös vesivarat, pahentaa ilmastokriisiä, vaikeuttaa taloutta ja sairastuttaa ympäristöä syventämällä sen epätasapainoa. Metsäpaloista koituva savu sairastuttaa ihmisiä kaikkialla, niin Brasiliassa kuin naapurimaissa. Siksi pyydämme kaikkia hyväätahtovia ihmisiä, vastuullisia instituutioita ja hallituksia jotka välittävät yhteisestä hyvästä yhtymään avunhuutoomme, toimimaan kaikupohjana epätoivoiselle vetoomuksellemme Amazonian yhteisöjen puolesta. Kärsimme tuskaa tämän uuden järjestyksen myötä, järjestyksen joka laillistaa epäoikeudenmukaisuuden, säätää lakeja hävittääkseen yhteisömme ja julistaa Amazonialle kuolemantuomion viranomaisleimasinta käyttäen. Meillä on kiire laajentaa puolustustamme, sillä meille on langetettu tuo tuomio. Palkkamurhaajat eivät ole sen ainoita toteuttajia, vaan myös viralliset normit ja asetukset. Metsästä ammennamme olemassaolomme voiman. Sen koskemattomuutta tulee vaalia niin nykyisistä kuin tulevista sukupolvista huolehtimiseksi.

Joaquim Belo
Kirjoittaja on CNS:n (Conselho Nacional das Populações Extrativistas) kansainvälisten asioiden sihteeri

Artikkelikuva: Amazonian metsää poltetaan Mato Grossossa elokuussa 2019 (Kuva: Marizilda Cruppe /Amnesty International)

Lue myös Jenni Etelämäen blogikirjoitus Amazonian keräilijäväestön tulevaisuudennäkymistä Bolsonaron ajan Brasiliaan toukokuulta 2019

Amazonian tilanteesta viime aikoina englanniksi ilmestyneitä uutisia:

Mongabay: Brazil reports lower deforestation, highr fires in September

Mongabay: The Amazon savanna? Rainforest teeters on the brink as climate heats up

Mongabay: Forest degradation outpaces deforestation in the Brazilian Amazon: Study

Mongabay: As the Amazon burns, what happens to its biodiversity?

The Guardian: Brazil’s Amazon rainforest suffers worst fires in a decade

The Guardian: This is my message to the western world – your civilisation is killing life on Earth

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.