Hyppää sisältöön

Ruokasuvereniteetin haasteet Tamil Nadussa

Olemme Tiruchirappallin ja Madurain välisellä tiellä, kauniin iltaruskon antaessa rauhoittavaa valoa eteläintialaisen maantien liikenteeseen. Tamilnadulaisen järjestön auton takapenkillä on hyvä pohdiskella sitä, mitä koimme Siemenpuun ohjelmaseurantamatkalla puolentoista viikon aikana helmikuun lopulla.

Istuimme lukuisissa Siemenpuun kumppanijärjestöjen ja -verkostojen järjestämissä kokouksissa, joihin osallistui usein myös kalastajia ja pienviljelijöitä. Mieleen ovat kuitenkin parhaiten jääneet vierailut kolmessa kalastajakylässä Ramanathapuramin piirikunnassa sekä käynti idearikkaan luomuviljelijän tilalla Pudukkottain lähellä.

Kalastajanaisten kertomukset siitä, miten rannikkoalueen korallit ovat heille kuin naisen kohtu, josta kalat syntyvät, ovat omaleimaista paikalliskulttuuria. Samaan aikaan metsäviranomaiset pitävät näitä naisia rikollisina, kun he menevät keräämään rapuja, merilevää tai muita rannikon antimia. Tamil Nadun rannikolle on perustettu suojelualue, josta kärsivät lähinnä pienkalastajat. Isot laivat puolestaan näyttivät vierailummekin aikana vetävän troolia ilman viranomaisten puuttumista asiaan.

Suojelualueen ohella rannikon perinteisiä yhteisöjä uhkaavat suunnitellut pakkosiirrot pois ”riskialteilta alueilta”, teollisuusalueiden laajeneminen ja saasteet sekä uusien niin kutsuttujen monikäyttösatamien rakentaminen. Nämä satamat aallonmurtajineen eivät sovellu pienkalastajien veneille ja aiheuttavat pahenevaa eroosiota läheisellä rannikolla.

Puolikuivilla viljelytasangoilla ongelmina ovat paheneva monsuunisateitten vähäisyys ja ennakoimattomuus, hallituksen kaupallista maataloutta ja teollisuutta suosivat päätökset sekä maanomistuksen keskittyminen. Vastauksena näihin haasteisiin Siemenpuun tukema kestävien elinkeinojen verkosto edistää luomumenetelmien ja perinnelajikkeiden käyttöä, vesivarojen suojelua, poliittista vaikuttamistyötä sekä nuoren sukupolven innostamista maanviljelyyn.

Globaalisaation ja luonnonvarojen yksityistämisen paineet näyttävät Tamil Nadussa olevan hyvin samanlaiset kuin muuallakin globaalissa etelässä. Intiassa oman ongelmansa tähän tuo valtava yhteiskunnallinen epätasa-arvo ja hierarkisuus; ”kastittomien” dalitien ja adivasi-alkuperäsikansojen asemana on olla köyhistä köyhimpiä. Siemenpuu pyrkii Intian-ohjelmissaan tukemaan juuri näitä sorretuimpia kansanosia.

Timo Kuronen ja Hilkka Jokinen
Timo Kuronen on Siemenpuun Tamil Nadu -ohjelman koordinaattori ja Hilkka Jokinen on Siemenpuun hallituksen varapuheenjohtaja.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.