Hyppää sisältöön

Kaamoskalenteri toi esiin etelän kumppaneiden ajatuksia ympäristöstä ja oikeudenmukaisuudesta

Siemenpuu-säätiö ja YK:n ihmisoikeuspuolustajien julistus täyttivät vuoden 2023 lopulla 25 vuotta. Merkkipäivien kunniaksi Siemenpuu julkaisi sosiaalisessa mediassa talvipäivän seisauksen päivänä päättyneen 25-osaisen kaamoskalenterin, jossa päivittäin kuultiin Siemenpuun nykyisten ja entisten kumppanijärjestöjen ajatuksia ympäristön puolustamisesta ja ympäristöoikeudenmukaisuudesta.

Mitä ympäristöoikeudenmukaisuus tarkoittaa globaalin etelän yhteisöille ja järjestöille?

”Ympäristöoikeudenmukaisuus on oman voimansa tiedostamista ja käyttämistä”

”Ilman naisia – elämän, luonnon, tietämyksen ja makujen vaalijoita – ei ole sosiaalista eikä ympäristöoikeudenmukaisuutta”

”Sosiaalisen ympäristöoikeudenmukaisuuden puolustaminen tarkoittaa vakaumusta kamppailla oikeudenmukaisemman, kestävämmän, kaikille kuuluvan ja solidaarisen maailmanlaajuisen tulevaisuuden puolesta”

”Ympäristöoikeudenmukaisuus edellyttää sellaisten toimenpiteiden kehittämistä ja toteuttamista, joilla vähennetään, korjataan ja korvataan ekologisia vahinkoja”

”Yhteisöillä on kollektiivinen oikeus harjoittaa perinteisiä ja kulttuurisia käytäntöjään. Oikeusnäkökulma on mahdollistanut päättäjien kirittämisen vahvistamaan yhteisöjen oikeuksia.”

”Biokulttuuriset oikeudet ovat antaneet meille paljon voimaa neuvotellessamme oikeuksistamme maahan, oikeuksistamme ja roolistamme ympäristön suojelemiseksi sekä oikeuksistamme kulttuuriimme ja kieleemme”

”Meille ilmasto-oikeudenmukaisuutta on alkuperäiskansojen oikeuksien kunnioittaminen ja edistäminen, jotta ne voivat osallistua ilmastonmuutosta koskevaan päätöksentekoon ja toimintaan”

”Uskomme, että maaoikeudet, kestävä maatalous ja päätöksentekovalta ovat ratkaisevan tärkeitä naisten tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden saavuttamiseksi”

”Osoita rakkautesi ympäristöä kohtaan suojelemalla ja käyttämällä luonnonvaroja oikeudenmukaisesti ja paikallista viisautta noudattaen”

Kollaasi kuvista, joissa miesten ja naisten kuvia ja heidän ajatuksiaan. Kuvien taustalla on iltamaisemia, tähtitaivasta ja revontulia.
Kollaasi Siemenpuun kaamoskalenterin päivistä 8-16

Miten Siemenpuun nykyiset ja entiset kumppanijärjestöt puolustavat ympäristöä ja ympäristöoikeudenmukaisuutta?

”Kestävän kehityksen avain on paikallisyhteisöjen mahdollisuuksissa vastata kohtaamiinsa ympäristöongelmiin”

”Tuemme paikallisyhteisöjen hallintojärjestelmien vahvistamista, jotta ne voivat tehokkaasti osallistua suojelua koskevaan päätöksentekoon ja hoitaa perinteisiä maa- ja metsävarojaan kestävästi.”

”Kuka ymmärtää paikallisen todellisuuden ja valmistautuu ymmärtämään sen kontekstin yksityiskohtaisesti ennen omien ajatustensa jakamista, hän on ja tulee olemaan todellinen ympäristön tai alkuperäiskansojen puolustaja”

”Yiakut ovat biokulttuuriprotokollassa dokumentoineet oikeutensa ja ekologisen tietämyksensä, joka tulee välittää tuleville sukupolville heidän vaaliessaan Mukogodon metsää kotinaan ja toimeentulonsa lähteenä”

”Alkuperäisyhteisöjen filosofian, arvomaailman ja käytäntöjen tunnusmerkkejä ovat luonnonvarojen kestävä käyttö ja symbioottinen suhde luontoon, tai pikemminkin ykseys Äiti Maan ja luonnon kanssa”

”WRM tukee yhteisöjen kamppailua hiilikompensaatiohankkeita vastaan ja puolustaa samalla niiden kollektiivisia oikeuksia, keskeistä asemaa ja autonomiaa”

”Meidän kaikkien velvollisuus on taistella jäljellä olevien metsien pelastamiseksi. Palauttaa kauniit metsät, jotka olemme lainanneet lapsiltamme ja lapsenlapsiltamme.”

”Tehtävämme on tuoda esiin ja puolustaa ihmisten oikeutta terveeseen elinympäristöön ja olla mukana globaalissa ponnistelussa ympäristöoikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon puolesta”

”Kaikkien täytyy osallistua metsien suojeluun kuntapäättäjistä ja viranomaisista lähtien. Tämä on kaikkien naisten yhteinen toive, sillä me kärsimme ongelmasta ensimmäisenä.”

”Luonnonvarojen käyttöoikeus merkitsee alkuperäiskansojen naisten voimaannuttamista. Maa on meille tärkeä, se yhdistää meidät hyvinvointiimme ja esi-isiimme.”

Kollaasi kuvista, joissa miesten ja naisten kuvia ja heidän ajatuksiaan. Kuvien taustalla on iltamaisemia, tähtitaivasta ja revontulia.
Kollaasi Siemenpuun kaamoskalenterin päivistä 17-25

Miten Siemenpuun tuki on auttanut järjestöjä ja paikallisyhteisöjä?

”Yhteistyö Siemenpuun kanssa on johtanut ruokasuvereniteetti- ja ympäristödemokratialiikkeiden syntyyn maaseudun naisten parissa, jotka eivät aiemmin tienneet olevansa ympäristön tärkeimpiä suojelijoita”

”Siemenpuun tuella olemme opettaneet nuorille talouslukutaitoa, luonnonsuojelua ja yhteisöjen ekologisia oikeuksia”

”Kiitos Siemenpuulle siitä, että se on luonut erilaisia foorumeita adivasijohtajille, jotta he voivat jakaa näkemyksiään ja huolenaiheitaan. Tämä on johtanut yhteisöjen metsä- ja perusoikeuksien ja toimeentulomahdollisuuksien parantumiseen.”

”Siemenpuun tuella olemme kehittäneet ratkaisuja maaseudun energiatarpeeseen yhteisölähtöisien kestävien teknologioiden avulla”

”Monien intellektuellien ja aktivistien elämä olisi ollut hyvin erilaista, jos heistä ei olisi tullut kumppaneita tällä matkalla, jolla tutkitaan ekologisen demokratian ääriviivoja ja moninaisia elementtejä”

Lopuksi

Siemenpuun onnittelut vuoden 2023 Right Livelihood -palkinnosta Mother Nature Cambodialle, nuorten innovatiiviselle ympäristökampanjajärjestölle!

Löydät kaikki kalenteripostaukset pidempine kumppaneiden pohdintoineen Siemenpuun facebook- ja instagram-sivuilta (@siemenpuu) aihetunnisteella #kaamoskalenteri

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.