Hyppää sisältöön

IPCC:n viestit ilmastonmuutoksesta Afrikassa

Siemenpuun puhe Lunastakaa lupaukset -ilmastomielenosoituksessa (Eduskuntatalo, Helsinki)
5.3.2022

Olen Matti Nummelin Siemenpuu-säätiön hallituksesta, ja myös isoisä, kuten liivini kertoo.

Siemenpuu on 15 suomalaisen kehitys- ja ympäristöjärjestön säätiö. Olemme rahoittaneet lähes 700:aa kehitysmaiden järjestöjen ympäristöhanketta yli 50 maassa.

Säätiö toimii globaalin etelän kansalaisyhteiskunnan toimijoiden omien ympäristö- ja demokratia-aloitteiden rahoittajana sekä kehitysviestijänä Suomessa. Hankkeemme vähentävät köyhyyttä ja epätasa-arvoisuutta sekä rajoittavat luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja ilmastopäästöjä.

Globaalien ympäristöuhkien keskeisenä ongelmana ovat rikkaat maat, jotka siirtävät suuren osan elämäntapansa ympäristövaikutuksista etelään. Taustalla ympäristöongelmien syntyyn vaikuttavat erityisesti moderni teollinen kulttuuri, jatkuvaan kasvuun perustuva talous, lisääntyvä eriarvoisuus ja taloudellis-tekninen luontokäsitys.

Juuri ilmestynyt kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportti kertoo Afrikasta muun muassa seuraavia asioita:

Afrikka on tuottanut vähiten kasvihuonekaasupäästöjä, mutta maanosan tärkeimmät toimialat ovat jo kokeneet laajalle levinneitä menetyksiä ja vahinkoja, jotka johtuvat ilmastonmuutoksesta.

Vaikutuksina ovat luontokato, vesipula, ruuantuotannon väheneminen, ihmishenkien menetys ja talouskasvun väheneminen.

Lisääntyvän lämpenemisen vaikutukset tulevat aiheuttamaan laajaa ja voimakasta ruuan tuotannon ja talouskasvun vähenemistä. Epätasa-arvo tulee lisääntymään, samoin luontokato ja ihmisten kuolleisuus.

Afrikka on maatalousvaltainen maanosa, joka on erittäin altis ilmastonuutokselle; myös kala- ja karjatalous vaikeutuu. Erityisesti haavoittuvia ovat kotitaloudet, joissa naiset kantavat vastuun.

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on jo nostanut keskilämpötilaa Afrikassa ja lisännyt äärisääilmiötä, kuten kuivuutta ja kuumuusjaksoja sekä rankkasateita ja tulvimista manterella, ja kaksinkertaistanut merialueiden ylikuumenemisjaksoja.

Ruwenzorvuorten ja Keniavuorten jäätiköt katoavat kymmenessä vuodessa ja Kilimanjaron jäätiköt parissakymmenessä vuodessa.

IPCC:n raportti jatkaa:

Muuttoliike kaupunkeihin Afrikassa lisääntyy ja suuntautuu kaupunkien epävirallisiin asuinalueisiin, joissa ei ole peruspalveluita. Siellä kärsivät pahiten naiset, lapset ja vanhukset.

Laajenevat kaupunkien epäviralliset asuinalueet pahentavat jo olemassa olevia köyhyyskriisiä ja ihmisten syrjäytymistä muusta yhteiskunnasta.

Afrikan ilmastonmuutoksen aikaansaama muuttoliike on ennen kaikkea muuttoa maaseudulta kaupunkeihin ja pääasiassa maan sisäistä tai suuntautuu naapurimaihin, ei juurikaan kaukaisempiin rikkaisiin maihin.

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt kymmenien miljoonien afrikkalaisten terveyteen. Äärilämpötilat eivät ole ihmisille sopivia ja kulkutautien leviäminen helpottuu.

Ilmastonmuutos rapauttaa myös Afrikan maiden infrastruktuuria ja rasittaa siten maiden taloutta ja heikentää lasten mahdollisuuksia koulutukseen.

Lisääntyvät lämpötilat ja kuivuus lisäävät Afrikan konfliktien riskiä.

Afrikan luontokato tulee olemaan laajamittaista ja se kiihtyy jokaisella puolen asteen lämpenemisellä.

Ilmastonmuutos uhkaa Afrikan kulttuuriperintöä. Afrikan kulttuurimuistomerkkejä ei ole suojattu kestämään ilmastonmuutosta.

Sopeutuminen on kustannustehokasta

Jos lämpeneminen saadaan pysäytettyä 1,5 asteeseen, vaikutukset ekosysteemeihin ja talouteen tulevat jäämään selvästi vähäisemmiksi.

Sopeutumista ilmastonmuutokseen, joka yleensä ottaen on kustannustehokasta, ei rahoiteta tarpeeksi. Mitä aikaisemmin sopeutumistoimia toteutetaan, sitä kustannustehokkaampia ne ovat.

Hyödyntämällä Afrikan ekosysteemejä voidaan vähentää ilmastoriskejä ja tarjota samalla sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöhyötyjä.

Tasa-arvoiset ja reilut sopeutumistoimet vähentyvät heikoimpien ihmisryhmien haavoittuvuutta. Kaikilla tulee olla puhdasta vettä, ruokaa, terveyspalveluita ja toimeentulomahdollisuuksia.

Afrikkalaisten alkuperäinen perinnetieto ja paikallisymmärrys tarjoavat pohjan paikallisille sopeutumistoimille.

Ilmastotutkimus Afrikassa kärsii datan puutteesta, harvoista tieteentekijöitä ja huonosta rahoituksesta.

Tällaisia nostoja Afrikasta tuoreesta IPCC:n raportista.

Siemenpuu vaatii ilmasto-oikeudenmukaisuutta

Siemenpuu-säätiössä vaadimme globaalia ilmasto-oikeudenmukaisuutta alkuperäisyhteisöille ja globaalille etelälle. Oikeudenmukaisia toimia ovat ilmastorahoituksen antaminen lahja-apuna, etelän maiden velkojen anteeksianto, sekä jo menetettyjen etelän ihmishenkien, elinkeinojen ja ekosysteemien korvaaminen.

Siemenpuu vaatii, että Suomen hallituksen tulee asettaa julkiset tavoitteet sille, miten se kasvattaa ja kohdentaa ilmastorahoitustaan. Tavoitteiden toimeenpano vaatii puolestaan tietoon ja tuloksellisuuteen perustuvan suunnitelman. On tärkeää, että suomalaisen kansalaisyhteiskunnan rooli tuloksellisessa ilmastorahoituksen toimeenpanossa tunnistetaan. Monet ilmastohankkeet vaativat paikallisen väestön tuen toteutuakseen. Tällaisia hankkeita ovat esimerkiksi metsien suojelu, metsitys ja ilmastoystävällinen pienviljely.

***

Ihan lopuksi otan isoisän roolin. Tyttäreni kertoi, kuinka hän eilen lauloi kehtolaulua lapsenlapsilleni. Laulu oli Aleksis Kiven runoon sävelletty Orava-laulu, jossa muun muassa sanotaan:

“Makeasti oravainen makaa sammalvuoteellansa.
Kammiostaan korkeasta katselee hän maailman piirii.
Taisteloa allans monta. Havuoksan rauhanviirii päällänsä liepoittaa.
Linnut laulain taivaan alla saattaa hänet iltasella unien kultalaan.”

Kiitos.

Matti Nummelin
Puhuja on Siemenpuun hallituksen jäsen ja toimii aktiivisesti myös Ilmastoisovanhemmissa. Työurallaan hän toimi pitkään ulkoministeriön ympäristöneuvonantajana.  

Mielenosoituksen facebook-tapahtuma. Tässä Matti Nummelinin puheen tallenne. Muutkin mielenosoituksen tallenteet Elokapinan facebook-sivulla.

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.