Hyppää sisältöön

14.11. YLE1:llä Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa – Tue Siemenpuun kautta hanketta jossa haetaan oikeutta Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon murhatapauksissa

”Murha Meksikossa ei ole tavanomainen murhatarina. Se kertoo ihmisoikeuksien puolustajasta, joka kuolee auttaessaan asemiesten ahdistelemia kyläläisiä. Se kertoo äidistä, joka haluaa saada poikansa murhaajat oikeuteen. Se kertoo yhteiskunnasta, jossa ihmishenki on halpa ja jossa yli 90 prosenttia murhista jää selvittämättä.”

– Ohjaaja Simo Sipola

Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa esitetään TV1:ssä maanantaina 14.11.2016 klo 21.30 – 22.25, uusinta lauantaina 19.11. klo 12.35. Lue lisää dokumentista.

Osallistu rankaisemattomuuden kulttuurin murtamiseen lahjoittamalla Siemenpuu-säätiön tukemalle hankkeelle, jossa tuotetaan prosessiraportti Jyri Jaakkolan ja Bety Cariñon huhtikuussa 2010 Meksikossa tapahtuneiden murhien oikeusprosessista ja pyritään saamaan tapaus Amerikan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn! Hanketta toteuttaa kansalaisjärjestö nimeltä Grupo de Acción por los Derechos Humanos y la Justicia Social. Jyrin ja Betyn tapauksen asianajajat Karla Micheel Salas ja David Peña ovat siinä avainasemassa.

Siemenpuu-säätiö on suomalaisten ympäristö- ja kehitysjärjestöjen perustama säätiö, jonka varat ovat ulkoministeriön kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi vähissä. Tukea hankkeelle tarvittaisiin myös yksityisiltä lahjoittajilta, jotta hanke voidaan toteuttaa tarvittavassa laajuudessa.

Keräys hankkeelle on päättynyt. Kiitos kaikille lahjoittajille!

***

Ajankohtaista hankkeessa juuri nyt: oikeuden kuuleminen jouduttiin perumaan todistajien suojelun puutteen vuoksi

Kuusi vuotta murhien jälkeen, 7.11.2016, oli määrä järjestää oikeuden kuuleminen yhden murhista epäillyn osalta. Kuuleminen jouduttiin kuitenkin perumaan, koska yhdellekään jutun todistajista ei ole taattu todistajansuojaa kuulemiseen osallistumiseksi, vaikka useamman murhaajan tiedetään olevan vapaana ja kantavan aseita. Meksikon valtiolla on velvollisuus taata todistajien turvallisuus heidän osallistuessaan oikeudenkäyntiin, mutta se on kieltäytynyt velvoitteensa täyttämisestä jo neljän vuoden ajan. Jos oikeudenkäyntiä jatketaan ilman todistajien kuulemista, niin nykyisellään vankilassa olevat viisi murhaajaa saatetaan vapauttaa ja kahdeksan tuomitsematta olevaa murhaajaa saattaa jäädä rankaisematta.

Grupo de Acción por los Derechos Humanos y la Justicia Social -järjestön kuvaus

Hankkeen toteuttajajärjestö, meksikolainen Grupo de Acción por los Derechos Humanos y la Justicia Social on vuonna 2012 rekisteröity kansalaisjärjestö. Sen tavoitteena on Meksiko, jossa naiset ja tytöt eivät kohtaa väkivaltaa, ihmisoikeusloukkauksen uhrit valtaistuvat vaatimaan oikeutta ja ihmisoikeuksien puolustajia suojellaan. Järjestön perustaneet juristit ovat vaatineet ja edistäneet naisten ja ihmisoikeuspuolustajien murhien ja seksuaalirikosten käsittelyä sekä Meksikon tuomioistuimissa että Amerikan ihmisoikeustuomioistuimessa. He ovat myös toteuttaneet kampanjoita oikeustapauksiin liittyen. Grupo de Acción por los Derechos Humanos y la Justicia Social toimii yhteistyössä useiden meksikolaisten kansalaisjärjestöjen ja yhteisöaktivistien kanssa. Sillä on myös linkkejä kansainvälisiin toimijoihin, kuten Amnesty Internationaliin ja Change.orgiin.

Yhteenveto Siemenpuun tukemasta hankkeesta

San Juan Copalan alkuperäiskansayhteisöön matkalla olleen ihmisoikeustarkkailijoiden karavaanin jäsenet Bety Cariño ja Jyri Jaakkola murhattiin puolisotilaallisen ryhmän väijytyksessä 2010. Väijytyksestä lähtien Grupo de Acción por los Derechos Humanos y la Justicia Socialissa mukana olevat asianajajat ovat peräänkuuluttaneet syyllisten pidättämistä, tuomitsemista ja vangitsemista, jotta tapaus ei jäisi rankaisematta. Myös Euroopan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan ihmisoikeuksien alivaliokunta on perännyt Meksikolta tietoa tapauksen tutkinnan edistymisestä ja uhrien omaiset ovat olleet aktiivisia, mutta edistys on ollut hidasta. Oikeudenkäyntien osalta suureksi ongelmaksi on osoittautunut Meksikon valtion haluttomuus järjestää todistajille heidän tarvitsemansa suojelu.

Tapauksen kirjallisen ja audiovisuaalisen dokumentoinnin avulla se pyritään saamaan Amerikan ihmisoikeustuomioistuimen käsittelyyn. Lisäksi halutaan edistää todistajien suojeluohjelman ulottamista kaikenlaisiin oikeustapauksiin Meksikossa. Hankkeessa koostetaan oikeustapaukseen liittyvä lehdistö-, kirjallinen ja videomateriaali ja tuotetaan niistä yhtenäinen audiovisuaalinen dokumentti, koostetaan osavaltion ja liittovaltion rikostutkintamateriaali ja järjestetään se ajallisesti, systematisoidaan juridinen aineisto viiden syytetyn oikeusprosesseista, systematisoidaan tapaukseen liittyvä poliittinen vaikuttaminen sekä Euroopassa että Meksikossa, tuotetaan perinpohjainen analyysi koko prosessista sekä uhrien omaisten osallistumisesta oikeusprosessiin. Raportti käännetään englanniksi ja sitä levitetään sekä Meksikossa että kansainvälisesti. Hankkeesta hyötyvät tapauksen uhrien omaiset sekä meksikolaiset ihmisoikeuspuolustajat.

Lisätietoja hankkeesta:

Marko Ulvila, marko.ulvila [at] iki.fi (Siemenpuun hallituksen puheenjohtaja)

Kirsi Chavda, kirsi.chavda [at] siemenpuu.org (Siemenpuun toimisto)

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirjeemme ja saat meiltä uutisemme 4 kertaa vuodessa sähköpostiisi. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

    Tilaan uutiskirjeen ja hyväksyn tietojeni käsittelyn kuten tietosuojaselosteessa kuvattu.