Mosambik sijaitsee Afrikan kaakkoisrannikolla. Maassa on noin 30 miljoonaa asukasta.
Noin 80 prosenttia Mosambikin kotitalouksista saa toimeentulonsa maataloudesta, karjanhoidosta, kalastuksesta tai metsätaloudesta. Maatalous on erittäin tärkeä ala, joka työllistää yli 70 % maan työvoimasta. Suurin osa siitä on pienimuotoista sateenvaraista maataloutta, joka on siksi erittäin herkkä ilmastonmuutoksen aiheuttamille sään ja sadannan muutoksille. Pienviljelijäyhteisöjen perinteisiämaaoikeuksia rikotaan usein laajoja maa-alueita vaativien suurten teollisuushankkeiden, kuten puuviljelmien hyväksi.
Metsät kattavat noin 40 % maan pinta-alasta. Mosambikin mangrovemetsät, joiden pinta-ala on yli 3 000 km², tarjoavat elintärkeää suojaa eroosiolta ja myrskytulvilta. Kuivuus ja niistä johtuvat metsäpalot, sademäärän muutokset sekä eroosio uhkaavat metsiä ja luonnon monimuotoisuutta. Lisävaaroja aiheuttavat laittomat hakkuut, metsäalueiden raivaus maatalouden (sekä omavaraisen että kaupallisen) tarkoituksiin, puuhiilen tuotanto sekä kasvava metsävarojen, kuten puun tai polttopuun, kysyntä. Metsänhallinnan haasteita ovat korruptio, läpinäkyvyyden puute käyttöoikeuksissa ja hakkuulisensseissä, epäoikeudenmukaisuus hyödyn jakamisessa sekä yhteisöjen aktiivisen osallistumisen puute – tai suora vihamielisyys perinteisiä käyttö- ja käyttöoikeuksiaan nauttivia paikallisyhteisöjä kohtaan.
Siemenpuun rooli Mosambikissa
Siemenpuu tukee Mosambikin kansalaisjärjestöjä Feministinen agroekologia ja Yhteisömetsät -teemojen kautta. Tuen avulla edistetään metsien lähistön yhteisöjen metsä- ja luonnonvarojen hallintaoikeuksia sekä kehitetään kestäviä metsistä riippuvaisia toimeentulomuotoja. Mahdollisuuksien mukaan tehdään vaikuttamistyötä yhteismetsäoikeuksien puolesta. Pienviljelijöiden kykyä harjoittaa monimuotoista, agroekologisiin käytäntöihin perustuvaa ruoantuotantoa vahvistetaan köyhyyden lievittämiseksi ja naispienviljelijöiden voimaannuttamiseksi. Valmiuksia puolustaa naisten maaoikeuksia vahvistetaan.
Tavoitteena on metsien ja maatalouden monimuotoisuuden lisääminen sekä muutoskestävyys ja parempi sopeutuminen ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Tuen saajien odotetaan kiinnittävän entistä enemmän huomiota vammaisten ihmisten osallistumiseen ja oikeuksiin hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessa.
Siemenpuu-säätiö tukee Mosambikin ympäristöjärjestöjen ja yhteiskunnallisten liikkeiden järjestäytymistä puolustamaan kansalaisyhteiskunnan tilaa ja tekemään vaikuttamistyötä, jotta kansalliset viranomaiset edesauttaisivat kestävää luonnonvarojen hoitoa ja paikallisten yhteisöjen roolia siinä.